Türkmenistan

Türkmen lider Berdimuhammedov Ankara'da

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, iki günlük ziyaret için Türkiye'de. Beraberinde 70'e yakın işadamıyla gelen Türkmen lider, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.

Erdoğan, Berdimuhammedov'u Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. [Fotoğraf: Getty Images]

türkmenistan devlet başkanı berdimuhammedov, resmi ziyaret için ankara’da. cumhurbaşkanı erdoğan’ın kasım ayında türkmenistan’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasındaki daveti üzerine türkiye’ye gelen gurbangulu berdimuhammedov, cumhurbaşkanlığı sarayı’nda resmi törenle karşılandı. 

erdoğan ve berdimuhammedov ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. cumhurbaşkanı tayyip erdoğan türkmenistan'a bm 

'Daimi Tarafsız Ülke'

12 aralık 1995 tarihinde bm genel kurulunda alınan bir kararla türkmenistan’a “daimi tarafsız ülke” statüsü tanındı. türkmenistan’da tarafsızlık, devletin en önemli ilkelerinden biri olarak kabul edilmekte, dış politika bu statü temelinde belirlenmekte. bu nedenle türkmenistan, güvenlik ve askeri nitelikli ittifaklara katılmıyor, topraklarında yabancı askeri üsler kurulmasına veya topraklarının yabancı askeri güçler tarafından kullanılmasına izin vermiyor. 

tarafından "daimi tarafsız ülke" statüsü verilmesinin 20'inci yılı nedeniyle berdimuhammedov'u tebrik etti. erdoğan, "büyük bir özenle takip ettikleri tarafsızlık statüsü türkmen kardeşlerimizi farklı bir yere getirdi. son yıllarda bir yeni adım açık kapılar ve aktif tarafsızlıkla bu politikayı daha da zenginleştirdi. küresel barışa müspet katkı sunmaktadır" dedi.

türkmenistan cumhurbaşkanı berdimuhammedov ise türkmenistan için en önemli konu başlıklarının enerji güvenliği ve ulaştırma olduğunu söyledi. bu konularla ilgili çözümlerin uluslararası alanda da desteklendiğini belirten türkmen cumhurbaşkanı türk iş adamlarının türkmenistan'daki projelerinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. berdimuhammedov çanakkale savaşları'nın 100.yıldönümü nedeniyle düzenlenecek törenlere katılacağını da söyledi. 

türkmen gazı ele alındı

türkmen gazının türkiye’ye ve türkiye üzerinden avrupa’ya ulaştırılması görüşmelerde ele alındı. cumhurbaşkanı erdoğan, azerbaycan, türkmenistan ve türkiye arasında dışişleri bakanları düzeyinde geçen yıl hayata geçirilen üçlü mekanizmanın liderler düzeyine çıkarılmasına karar verildiğini söyledi. erdoğan şunları söyledi:

“bakanlarımız belirli aralıklar ile bir araya gelerek pek çok konuyu ele alıyor, işbirliği projelerini değerlendiriyorlar. bu mekanizmayı liderler düzeyine çıkarmaya karar verdik ve ilk toplantımızı inşallah bu yıl türkmenistan’da yapacağız.”

çarşamba günü istanbul'da

berdimuhammedov tobb üniversitesi’nde düzenlenecek törene katılacak ve fahri doktora unvanını alacak.

çarşamba günü istanbul’a geçecek olan muhammedov, türkmenistan uluslararası yatırım forumu’nun açılış törenine katılacak. muhammedov ile birlikte 70’e yakın türkmen işadamı da türkiye’ye geliyor. işadamlarının türkiye’deki firmalarla işbirliği toplantıları yapması planlanıyor.

ankara ziyareti öncesi başkent aşkabat’ta konuşan türkmen devlet başkanı, son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir ivme kazandığını söyledi ve türk firmalarının büyük ölçekli projelerde yer aldığını belirtti.

türkmenistan’da 600 civarında türk şirketi enerji, inşaat, ulaştırma, tekstil gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor. iki ülke arasındaki ticaret hacmi de her yıl yüzde 20 oranında artış gösteriyor. 2014 yılında rakam 6 milyara yaklaştı.

tanap’a türkmen gazı

avrupa’ya doğalgaz satmak isteyen türkmenistan, gaz çeşitliliği isteyen avrupa için de bir alternatif olabilir. bu sebeple hazar denizi’nden çıkan doğalgazı avrupa’ya taşıyacak olan, azerbaycan ve türkiye'nin eylül 2014'te imzaladığı tanap’a türkmen gazının da eklenmesi gündemde.

25 şubat’ta bakü’ye resmi ziyaret gerçekleştiren dışişleri bakanı çavuşoğlu da, tanap’ın diğer ortağı olan azerbaycan ile türkmen gazının da projeye eklenmesi konusunu görüştüklerini söylemişti. bunun için de türkmen gazını tanap hattına ulaştıracak hazar geçişinin inşası gerekecek.

tanap ile 2018’de türkiye’ye, 2019’da da projenin devamı olan tap ile avrupa’ya doğalgaz ulaştırılması hedefleniyor.

‘daimi tarafsızlığın’ 20. yılı

türkiye daimi tarafsızlık statüsüne sahip olan türkmenistan’ı ilk tanıyan ülke. orta asya’daki türk devletleri ve türkiye’nin oluşturduğu türk konseyi’ne bu sebeple katılamayan türkmenistan, yine de konseyin zirvelerine devlet başkanı düzeyinde katılıyor.

türkmenistan’da daimi tarafsızlığın 20. yılı sebebiyle 2015 yılında birçok etkinlik düzenlenecek. türkmen yetkililer bu etkinliklerin türkiye’nin işbirliği ile yapılacağını duyurdu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;