Kafkasya

Türkmenistan'da lider değişmedi

Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, yedi adaya karşı yarıştığı pazar günkü seçimlerin açık ara galibi oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Oylarını artırdı

Tören 17 Şubat'ta

Yabancı gözlemci yok

AGİT ile BM seçimlerin adil ve demokratik olmayacağı gerekçesiyle Türkmenistan'a gözlemci göndermedi. [Reuters]

türkmenistan'da pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimini, gurbangulu berdimuhammedov kazandı. merkez seçim kurulu'nun açıkladığı sonuçlara göre, devlet başkanı berdimuhammedov oyların yüzde 97,14'ünü aldı.
    
berdimuhammedov böylelikle 2007’deki son seçimlere kıyasla oy oranını artırmış oldu. türkmen lider beş yıl önce oyların yüzde 89'unu almıştı.

2 milyon 900 bin seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılımın yüzde 93 olduğu açıklanmıştı. türkmenistan’da daha önceki seçimlerde katılım oranı daha düşük seviyelerde kalmıştı.
   
berdimuhammedov'un ikinci dönem için yarıştığı seçimlere sekiz aday katılmıştı.

ülkede 17 şubat'ta yapılacak yemin törenine çok sayıda yabancı konuğun katılacağı ve töreninin devlet televizyonundan canlı yayınlanacağı belirtildi.

türkmenistan'da seçmeni seçimlere özendirmek ve oy vermeye teşvik etmek amacıyla  bazı seçim merkezlerinde halk oyunları ekipleri gösteriler yapmış, sanatçılar şarkılar söylemişti. sandığa giden seçmenlere de görevliler tarafından çeşitli hediyeler dağıtılmıştı.

agit ve bm gözlemcisi yok

türkmenistan'daki seçimler için bağımsız devletler topluluğu (bdt) 63 gözlemciyi görevlendirdi. avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit) ile birleşmiş milletler (bm) ise seçimlerin adil ve demokratik olmayacağı gerekçesiyle  bu seçimlere gözlemci göndermezken, yalnızca gözlemcileri eğitecek uzman göndermeyi tercih etti.

resmi makamlar seçim kanunu çerçevesinde tüm adaylara seçimlerde medyadan eşit şartlarda yararlanma imkanı verildiğini belirtiyor. adayların seçmenlere yönelik propaganda konuşmaları ülkedeki tüm devlet gazeteleri ve televizyonlarında yer aldığı öne sürülüyor.

ancak aynı zamanda başbakan ve genelkurmay başkanı da olan devlet başkanı bedrimuhammedov’un resimlerinin sokakları, parkları ve neredeyse tüm kamusal alanları kapladığı ülkede muhalif yayınların da sınırlı olması nedeniyle seçmenlerin diğer adayları tanıma fırsatı olmadı.

tek siyasi partinin lideri

sovyetler birliği’nin yıkılmasının ardından özgürlüğüne kavuşan türkmenistan'ın ilk devlet başkanı saparmurat niyazov’un ölümünün ardından 2007 yılında başkanlık koltuğuna berdimuhammedov’a karşı karşı yarışan adaylar arasında, hükümette çeşitli görevlere sahip bakanlar ve devlete ait şirketlerden isimler yer aldı.

ülkenin ilk devlet başkanı niyazov'un seçtiği berdimuhammedov, devlet başkanlığı görevini 2006’dan beri yürütüyor. niyazov'un kaleme aldığı 'ruhname' ülkenin ruhani kılavuzu. türkmenistan'ın yönetimi ve siyasi felsefesiyle ilgili önemli bilgiler içeren ruhname'nin türkmenistan'da okunması da zorunlu. berdimuhammedov, eylül ayında yaptığı açıklamada, ruhname'yi yeniden yazacağını ve kılavuzun adının da değiştirileceğini açıklamıştı.

ülkenin resmi dili türkmence, nüfusun çoğunluğunu ise türkmenler, ruslar ve özbekler oluşturuyor. 2010'daki nüfus tahminlerine göre, ülkede 5 milyon 450 bin kişi yaşıyor.

türkmenistan'da kişi başına düşen gelir yaklaşık 5,979 dolar. ülkenin para birimi ise türkmenistan manatı. türkmenistan doğalgaz rezervi konusunda suudi arabistan ile birlikte, rusya, iran ve katar’dan sonra dünyada dördüncü sırayı paylaşıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;