IŞİD

Türkmenler 'güvenli bölge' istiyor

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, uluslararası topluma, Türkmenlerin çatışmalardan uzak tutulması için Diyala ve Kerkük'te güvenli bölgeler oluşturulması çağrısında bulundu.

Konular: Irak, Ortadoğu
ITC Başkanı Erşed Salihi, silahlı Kürt çetelerin etnik gerginliği tırmandırdığını söylüyor. [Fotoğraf: Mustafa Değirmenci / Al Jazeera Türk]

irak parlamentosu'nda konuşan salihi, "bağdat'taki merkezi yönetim ve irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) arasındaki çekişmenin kurbanı, her zaman arap ve kürt bölgeleri arasında kalan türkmenler oldu" ifadesini kullandı.

türkmenlerin son olarak irak şam islam devleti (işid) öncülüğündeki silahlı grupların ele geçirdiği telafer'de olduğu gibi, birçok kez sistematik göçe tabi tutulduğunu ve soykırıma maruz bırakıldığını söyleyen salihi, "uluslararası toplum, diyala ve kerkük'te türkmenleri çatışma sahasından uzak tutarak, onlar için güvenli bölgeler oluşturmalı” dedi.

salihi, daha önce yaptığı açıklamada, çatışma yaşanan bölgelerden göç ederek irak'ın kuzeyine sığınan türkmen sayısının 350 bine ulaştığını bildirmişti.

işid öncülüğündeki silahlı güçler musul, tikrit, bakuba ve telafer kentlerini kontrolü altına almış, anbar ilinin bazı ilçeleri de işid ve aşiret güçlerinin eline geçmişti.

işid'in musul'u ele geçirmesinin ardından bağdat ve ikby arasında, üzerinde anlaşmazlık bulunan kerkük gibi bazı bölgeler peşmerge güçlerinin kontrolüne girmişti. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;