Kafkasya

Türkmenler sandığa aktı

Devlet başkanı seçimlerinde oy verme işleminin sona erdiği Türkmenistan'da, katılım oranı yüzde 93 oldu. Gurbangulu Berdimuhammedov'un koltuğunu koruyacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Üç milyona yakın seçmen

AGIT gözlemcisi yok

Devlet Başkanı favori

Sandığa giden seçmenlere hediyelerin verildiği ülkede, seçim merkezlerinde halk oyunları ekipleri gösteriler yaptı. [Reuters]

türkmenistan'da devlet başkanlığı seçimleri için oy verme işlemi ülke saatiyle 08.00'de başladı ve 2 milyon 900 bin seçmen sandık başına gitti.

5 milyondan fazla kişinin yaşadığı ülkede, türkmenler seçimlere yoğun katılım gösterdi. yerel saatle 20.00'de sandıklar kapanırken, katılım oranının yüzde 93 olduğu açıklandı. ülkede daha önceki seçimlerde katılım oranı daha düşük seviyelerde kalmıştı.

resmi olmayan sonuçlar pazartesi açıklanacak ancak ikinci dönem için yarışan devlet başkanı gurbangulu berdimuhammedov'un diğer yedi adaya göre ezici bir çoğunlukla seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.  

türkmenistan'daki bazı seçim merkezlerinde halk oyunları ekipleri gösteriler yaptı, sanatçılar şarkılar söyledi. sandığa giden seçmenlere de görevliler tarafından çeşitli hediyeler dağıtıldı.

agit ve bm gözlemcisi yok

türkmenistan'daki seçimler için bağımsız devletler topluluğu (bdt) 63 gözlemciyi görevlendirdi. avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı (agit) ile birleşmiş milletler (bm) bu seçimlere gözlemci yerine yerel gözlemcileri eğitecek uzman göndermeyi tercih etti.
 
türkmenistan seçim kanununu çerçevesinde tüm adaylara seçimlerde medyadan eşit şartlarda yararlanma imkanı verildi. adayların seçmenlere yönelik propaganda konuşmaları ülkedeki tüm devlet gazeteleri ve televizyonlarında yer aldı.

seçim sonuçlarının belli olmasının ardından, 17 şubat'ta yemin töreni yapılacak. çok sayıda yabancı konuğun katılacağı yemin töreninin devlet televizyonundan canlı yayınlanacağı belirtildi.

tek siyasi partinin lideri

sovyetler birliği’nin yıkılmasının ardından özgürlüğüne kavuşan türkmenistan'ın ilk devlet başkanı saparmurat niyazov’un ölümünün ardından 2007 yılında başkanlık koltuğuna berdimuhammedov, aynı zamanda başbakan, genelkurmay başkanı ve ülkenin tek siyasi partisi demokratik türkmenistan partisi’nin lideri.

bedrimuhammedov’a karşı yarışacak adaylar arasında, hükümette çeşitli görevlere sahip bakanlar ve devlete ait şirketlerden isimler yer alıyor. merkezi seçim komitesi’nin açıkladığı listede, su kaynakları ve enerji bakanı ile devlete ait gaz, petrol ve tekstil şirketlerinden yöneticiler var.

ülkenin kılavuzu ‘ruhname’

2006'dan itibaren ise niyazov'un seçtiği gurbangulu berdimuhammedov, devlet başkanlığı görevini yürüttü. niyazov'un kaleme aldığı 'ruhname' ülkenin ruhani kılavuzu. türkmenistan'ın yönetimi ve siyasi felsefesiyle ilgili önemli bilgiler içeren ruhname'nin türkmenistan'da okunması da zorunlu. berdimuhammedov, eylül ayında yaptığı açıklamada, ruhname'yi yeniden yazacağını ve kılavuzun adının da değiştirileceğini açıklamıştı.

ülkenin resmi dili türkmence, nüfusun çoğunluğunu türkmenler, ruslar ve özbekler oluşturuyor. 2010'daki nüfus tahminlerine göre, ülkede 5 milyon 450 bin kişi yaşıyor.

ülkenin kişi başına düşen geliri yaklaşık 5,979 dolar ve para birimi ise türkmenistan manatı.

türkmenistan doğalgaz rezervi konusunda suudi arabistan ile birlikte, rusya, iran ve katar’dan sonra dünyada dördüncü sırayı paylaşıyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;