2014 Yerel seçim

TÜSİAD ve CHP'ye rest

Başbakan Erdoğan, hükümeti eleştiren TÜSİAD'ı 'ihanetle' suçladı. Sarıgül için de Kılıçdaroğlu'na "Pazara kadar yolsuzluk klasörünü açıklamazsan ben açıklayacağım" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan AK Parti'nin Ankara İlçe Belediye Başkan adaylarının tanıtım toplantısında konuştu. [AA]

tüsiad başkanı muharrem yılmaz'ın perşembe günü yaptığı toplantıdaki konuşmasına tepki gösteren başbakan tayyip erdoğan, "kalkıp da tüsiad'ın başkanı böyle bir ülkeye küresel sermaye gelmez diyemez. kullanıyorsa bu bu ülkeye karşı bir ihanettir" dedi.

erdoğan, tüsiad başkanı'nın olduğundan çok farklı bir türkiye manzarası çizmeye çalıştığını söyledi. "neymiş hsyk kanun teklifinden rahatsızlık duyuyormuş. senin rahatsızlık duyduğun ne? bir defa sen şu anda neden rahatsızlık duyduğunu hiç gelip de bu ülkenin yetkili birimi olan adalet bakanı veya hükümetiyle görüştün mü? nedir ne değildir diye sordun mu?" diye konuştu. 

'ananas bunun kod adı'

başbakan erdoğan, "ey tüsiad, ananas meselesinden niye rahatsız değilsin? uganda'da sizlere rafineri bağlantısı kuranlardan neden rahatsız değilsin. yargı içindeki paralel örgütlenmeden neden rahatsız değilsin? çünkü bazılarınızın işleri tıkır tıkır yürüyor. çünkü ananaslar gidip geliyor. bu bildiğiniz ananaslardan farklı. ananas bunun kod adı. rafineri bağlantıları çözülüyor, yargıda işler tıkır tıkır yürüyor. attığımız adımlardan rahatsızlar" ifadesini kulandı. 

erdoğan, tüsiad'a rağmen iş dünyasının üzerindeki tehdidi kendilerinni kaldırdığını söyledi. erdoğan şöyle devam etti: 

"sizin döneminizde bire beş kazandık dediler, bizzat bana söylediler. şimdi utanmadan küresel sermaye gelmez diyorlar. üyeleriniz küresel sermaye ile ortaklık kurarken neye dayandılar? bu ülkedeki atmosferi, havayı görerek geldiler. tüsiad hiçbir zaman samimi davranmadı. hükümet başarılı ama oyumuz başka yere de dediler. zaten vermezsen verme, bize milletimiz yeter. siz gidin yolsuzlukla iç içe olanlarla oturun, bir yerlerde lobi faaliyetleri yapmaya devam edin. işte ana muhalefetin lobi içinde olduğu bunlar. bundan sonra susmayacağız. yeri geldiğinde biz de teşhir edeceğiz."

başbakan tayyip erdoğan, "ak parti iktidarına karşı bu derece tavır ortaya koyanlar bilsinler ki biz de bundan sonra bu tavrı ortaya koyacağız. darbe girşimine karşı tavır koymuyorsanız bizi karşınızda bulacaksınız. kendileriyle birçok kez bunları konuştuk. dürüst davranırsanız yanınızdayız ama yanlış davranırsasnız bizi bulamazsınız" dedi. 

'ülkeye karşı ihanet' 

erdoğan, "devlete paralel yapının ki tüsiad'ın içinde bu şekilde olanların bir çoğunun gelip şahsımla görüşmelerde söyledikleri vardır. dönemimizde imkanlarını nerelere götürdüklerini kendileri ifade etti. yeri ve vakti geldiği zaman onu da açıklarız. kalkıp da tüsiad'ın başkanı böyle bir ülkeye küresel sermaye gelmez diyemez. kullanıyorsa bu bu ülkeye karşı bir ihanettir" diye konuştu. erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: 

"sen hangi yüzle bu idarenin hükümetin bakanlarını tüsiad'a davet edeceksin, yatrımlarında sen, başta başbakan olmak üzere bizimle irtibata geçeceksin? dürüst olmadıkları sürece kusura bakmasınlar. biz bu makamlara tüsiad'la gelmedik. tüsiad'a rağmen geldik. paralel örgütle mücadeleye devam edeceğiz. kendi hükümetlerini tehdit ediyorlar."

chp'ye sarıgül için süre verdi

başbakan tayyip erdoğan ise konuşmasında chp'yi de istanbul büyükşehir belediye başkan adayı mustafa sarıgül üzerinden hedef aldı. "biz yolsuzlukla mücadelede başarılıyız. önce sen ey genel müdür, klasör önünde fotoğrafın vardı. neydi şu anki istanbul adayınızın yolsuzluk klasörü? sana pazar gününe kadar müsaade. adayınla alakalı yolsuzluk klasörünü açıklamazsan ben chp'nin özet raporunu kendim açıklayacağım. dürüstsen önce klasörünü açıkla, yoksa ben açıklayacağım. benim oğlumla, şahsımla alakalı eğer namusluysan kalk bilgilerini ortaya koy. eğer dürüstsen şerefliysen. benim oğlumu hiçbir zaman böyle şeylere karıştırmazsın." dedi. 

erdoğan, chp lideri için de "biz senin sosyal güvenlik kurumunda yaptığın yolsuzlukları da biliyoruz. ben onları da ankara büyükşehir belediye başkanı adayıma havale ediyorum. onları da sen açıkla. sen kendi genel başkanına kaset olayını yapmasaydın, burada değildin. sayın baykal'a tezgahı kuranın da kim olduğu ortaya çıkıyor. paralel kaset tezgahı işte" dedi.

'tir'ları engelleyenler kime hizmet ediyor?"

adana'da geçen hafta silah taşıdığı ihbarı üzerine üç tir, savcının emriyle aranmak üzere durdurulmuştu. erdoğan, tırların durdurulmasına tepki gösterdi.

"umarım o tir’ları engelleyenler kime hizmet ettiklerini görmüşlerdir. mit'e silah kaçakçısı ithamında bulunan chp genel başkanı'nı milletime havale ediyorum. bizim atacağımız bu adımları, ey kılıçdaroğlu, sen belirleyemezsin. bizde vicdan var; ama sende var mı bilmiyorum." dedi.

o araçlarda milli istihbarat teşkilatı (mit) görevlileri olduğunun anlaşılması üzerine arama yapılması konusunda tartışma yaşanmıştı. savcı tir'larda arama yaptırarak taşınan malzemenin içeriğinin tespiti yapıldı. ne olduğu açıklanmayan malzemenin mit'e ait olduğunun belgelenmesi üzerine tir'lar serbest bırakıldı. 

tüsiad: "muz cumhuriyeti de ananas cumhuriyeti de istemiyoruz"

chp'nin başbakan erdoğan'ın açıklamasına tepkisi "hodri meydan" olurken, tüsiad başkanı muharrem yılmaz, erdoğan’ın kendisine ve derneğe yönelik eleştirilerine cnntürk televizyonunda yanıt verdi. yılmaz, “vakayı tespit edip gerekli uyarıda bulunmak tüsiad başkanı’nın görevidir” dedi.

yılmaz, "muz cumhuriyeti de istemiyoruz, ananas cumhuriyeti de istemiyoruz, çağdaş, demokratik, hukukun üstünlüğünün hakim olduğu bir türkiye istiyoruz" şeklinde konuştu.

türkiye’deki yabancı şirketlerin üyeleri olduğunu belirten yılmaz, ülkede yatırım ortamının cazip olduğuna kefil olmaya çalıştığını söyledi.

vatanseverliğini kimseye sorgulatmayacağını vurgulayan yılmaz, “çok üzüldüm, başbakan beni çok üzdü” dedi.

yılmaz, genel kurul konuşmasında olması gerektiği gibi bir dünya analizi yaptığını söyledi, "dünyada artık sermaye azalıyor. sermayenin azaldığı bu ortamda, kalkınmasını finanse edebilmek için tüm kalkınmaya çalışan ülkeler dünyadan sermaye çekmeye çalışıyorlar."dedi.

türkiye'nin dikkatli olması gerektiğini ifade eden yılmaz, dünyadaki azalan sermayenin türkiye’yi tercih etmesi için türkiye'nin de evinin içini iyi süpürmesi gerektiğini belirtti. yılmaz, " evimizi, yatırım ortamımızı iyi hazırlamamız lazım. tam dünyada bu gelişmeler devam ederken, aksine herkesi ürkütecek tedirgin edecek, “türkiye nerede? nereye doğru yöneldi?” dedirtecek bir ortam yarattık. bunu ben yaratmadım. bu bir vakadır. bu vakayı tespit edip gerekli uyarıda bulunmak, tüsiad başkanı’nın görevidir." diye konuştu. 

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;