İnternet yasakları

Twitter'a erişim engeli kaldırıldı

Savcı Kiraz'ın öldürülmesiyle ilgili bazı içerikler sebebiyle, erişime engellenen Twitter ilgili içeriklerin kaldırılmasıyla yaklaşık 8 saat sonra yeniden açıldı.

Tweet'ler artık Google'ın bir parçası olacak. [Fotoğraf: Reuters]

savcı mehmet selim kiraz'ın öldürülmesiyle ilgili bazı içerikler sebebiyle, twitter'ın aralarında olduğu bazı sosyal ağlara erişim pazartesi saat 12.30 sıralarında engellenmişti.

erişim sağlayıcıları birliği genel sekreteri bülent kent saat 18.30'da twitter'ın kısa sürede erişime açılacağını açıklamıştı. bunun ardından twitter'a saat 20.30 sıralarında yeniden erişim sağlanmaya başlandı.

reuters'a konuşan bir yetkili de içerik kaldırılması yönündeki taleplere twitter'dan olumlu yanıt geldiğini söyledi.

yasaklı içeriği kaldıran facebook yeniden açılmıştı.

erişim engeli kararının gerekçesi

erişim sağlayıcıları birliği, savcı kiraz'ın rehin alınması görüntülerinin yayınlanması nedeniyle mahkeme kararı doğrultusunda erişimin engellendiğini bildirdi.

erişim engeline giden süreç 

anadolu ajansı'nın haberine göre erişim yasağına giden süreç şöyle gelişti:

  • istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu, saldırıdan 1 gün sonra, 1 nisan'da, istanbul 8. sulh ceza hakimliği'ne başvurarak, bazı internet sitelerinde yer alan rehin alınma görüntülerine erişimin engellenmesini talep etti.
  • aynı gün başsavcılığın talebi kabul edildi. hakimliğin "kiraz'ın şehit edilmesine ilişkin görüntü, ses ve videoların yayınlandığı internet sitelerine erişimin engellenmesi" kararı, faks yoluyla erişimi engelleyecek kurum olan erişim sağlayıcıları birliği'ne gönderildi. ancak söz konusu internet sitelerinde, video, görüntü ve seslerin yayınlanmasına devam edildi.
  • başsavcılık, 3 nisan'da aralarında twitter ve youtube'un da olduğu 166 internet sitesine erişimin engellenmesi talebiyle istanbul 1. sulh ceza hakimliği'ne başvurdu.
  • talep mahkeme tarafından kabul edildi. kararda "...ilgili yayınların öncelikle içerikten çıkarılmasına, bunun mümkün olmadığı durumlarda erişimin engellenmesine, teknik olarak ihlale ilişkin erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesine karar verilmesi, kararın gereğinin yerine getirilmesi amacıyla doğrudan erişim sağlayıcıları birliği'ne gönderilmesi ve 4 saat içinde yerine getirilmesi" hükmü yer aldı.
  • istanbul cumhuriyet başsavcılığı, kararı ankara'daki erişim sağlayıcıları birliği'ne gönderdi.
  •  emniyet genel müdürlüğü de erişim sağlayıcıları birliği'ne yazı yazarak, 1. sulh ceza hakimliği'nin kararını hatırlattı ve mahkeme kararının uygulanması talep etti.
  • karar uygulamaya konuldu.

yasa ne diyor?

yeni internet düzenlemesinde hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde başbakanlık veya bakanlıkların talebi üzerine içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebiliyor. içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunuluyor.

yeni yasayla "kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi" gerekçeleriyle tib de internette sakıncalı içeriğin çıkarılması veya içeriğe erişimin engellenmesi kararı verebiliyor. başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine tib tarafından içeriğin kaldırılması kararı internet sağlayıcılara bildirildiği andan itibaren 4 saat içinde içerik kaldırılacak. bu işlem yerine getirilene kadar da içeriğe erişim engellenecek.

türkiye'de twitter ve youtube, geçen yıl mart ayında erişim engeline takıldı. ancak anayasa mahkemesi bireysel başvurular üzerine twitter yasağıyla hak ihlali yapıldığı ifade özgürlüğünün kısıtlandığı yönünde karar almıştı. 

kaynak: aa, reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;