Ukrayna

Ukrayna'da yedekler kışlaya

Bölgesel parlamentonun Moskova'ya bağlanmak için resmî talebini ulaştırdığı sırada Kiev yedek askerleri silah altına alma kararı verdi. Kırım'daki referandumu tanımayan AB ve ABD ise Rusya'ya yaptırım uygulayacak.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Kırım Rusya'ya katılma başvurusunu yaptı.

AB yaptırım kararı aldı.

ABD'den Yanukoviç'e yaptırım.

40 bin yedek askerin 20 bini silahlı kuvvetler, kalanı yeni oluşturulan "Ulusal Muhafız" birliğinde görev alacak. [Reuters]

ukrayna parlamentosu 40 bin yedek askeri silah altına almayı öngören kararnameyi onayladı. yedeklerin 20 bini silahlı kuvvetlere, kalanı ise yeni oluşturulan "ulusal muhafız birliği"ne katılacak.

parlamentonun onayı kırım'ı ukrayna'dan ayırıp rusya'ya bağlayan referandumun ardından geldi. seçim komisyonuna göre oy verenlerin yüzde 96.77'si rusya’ya bağlanmaya 'evet' dedi. katılım oranının yüzde 83 olduğu açıklandı.

yedek asker hamlesinin arkasında rusya'nın ukrayna'nın güneydoğusundaki donetsk ve harkiv'i de işgal edebileceği endişesi var. millî güvenlik savunma konseyi sekreteri andriy parubiy, alınan önlemlerin "kırım senaryosunun ülkenin güneydoğusunda tekrarlanmasını önlemeye" yönelik olduğunu söyledi. 

bu iki şehirde yoğun rus nüfusu var. rusya daha önce bu bölgeleri işgal gibi bir planları olmadığını açıklamıştı.

rusya vakit kaybetmiyor

referandum sonucunun ardından kırım'daki bölgesel parlamento vakit geçirmeden rusya'ya bağlanma başvurusunu resmen yaptı. russia today'e göre kırım, birleşmiş milletler'e (bm) de tanınma başvurusunda bulundu.

rusya ise kırım'ı kendi topraklarına dahil etme konusunda aceleci.

rus parlamentosunun alt kanadı kırım konusundaki yasaları "çok yakın gelecekte" çıkaracağını duyurdu.

kırım parlamentosu bölgedeki ukrayna askeri birliklerinin de dağıtılacağını açıkladı. parlamento başkanı vladimir konstantinov "elbette ki kırım'daki tüm birimleri millîleştireceğiz" dedi.

ab ve abd'den yaptırımlar

referandum sonucunu tanımayan avrupa birliği'nin dışişleri bakanları brüksel'de rusya'ya yönelik yaptırımları görüştü. litvanya dışişleri bakanı, 21 isme seyahat yasağı kararı alındığını açıkladı. bu isimlerin mal varlıkları da donduruldu.

liste rus ve ukraynalı yetkililerden oluşuyor ama bu isimler henüz açıklanmadı. listenin önümüzdeki günlerde putin'e yakın isimlerle genişlemesi bekleniyor.

abd ise 11 kişinin mal varlıklarını dondurdu. bunların arasında ukrayna'nın eski devlet başkanı viktor yanukoviç ve rusya başbakan yardımcısı dimitri rogozin ve putin'in üst düzey iki danışmanı da var.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;