Uludere soruşturması

Uludere'deki takipsizlik kararına itiraz

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın 34 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturmada verdiği takipsizlik kararına itiraz edildi. Ölenlerin aileleri adına başvuru yapan avukatlar soruşturma dosyasındaki eksikliklere dikkat çekti.

Haberin Öne Çıkanları

'Takipsizlik kararı yasaya aykırı'

'Dosyada eksiklikler var'

Uludere'de hayatını kaybedenlerin anneleri, TBMM önünde yaptıkları eylemde olayın aydınlatılmasını istemişti

uludere'de 28 aralık 2011'de türk hava kuvvetleri'ne ait f-16 uçaklarının gerçekleştirdiği bombardıman sonucu çoğu çocuk 34 sivilin hayatını kaybetmesine ilişkin genelkurmay askeri savcılığı tarafından verilen takipsizlik kararına itiraz edildi.

hayatını kaybedenlerin aileleri adına takipsizlik kararına itiraz eden, aralarında diyarbakır baro başkanı tahir elçi ve bdp eş genel başkan yardımcısı meral danış beştaş'ın da olduğu avukatlar, itiraz dosyasında yeterli incelemenin yapılmadığını ve usule ilişkin hatalar olduğunu belirtti.

"haksız, yasaya ve usule aykırı"

itiraz başvurusunda, genelkurmay başkanlığı askeri savcılığı'nın verdiği 16 sayfalık takipsizlik kararı "haksız, yasaya ve usule aykırı" olarak nitelendirildi.

avukatlar, takipsizlik kararında, 34 kişinin hayatını kaybettiği olayın anlatımının gerçekle ilgisi olmadığını belirtti. itirazda, takipsizlik kararında yer alan öldürülen kaçakçıların pkk üyesi sanıldığına dair açıklamaların hangi verilere dayandırıldığının aydınlatılması da istendi.

"dosyada pilotların ifadeleri yok"

dosyada eksiklikler olduğunu öne süren avukatlar, bombardımanı gerçekleştiren pilotların ifadelerine yer verilmediğine dikkat çekti. görevli pilotların bombardımandan önce yaptğı görüşmelerin de araştırılmadığını belirten avukatlar, "pilotların olay ile görevlendirilmelerinden başlayarak, olayla ilgili kendi aralarında ve sıralı komuta kademesi ile gerçekleştirdikleri görüşmelerin dosyaya alınması gerekmektedir" dedi.

itiraz dosyasında ayrıca, uludere ve roboski'deki askeri yetkililerin ifadeleri ile telsiz ve telefon konuşmalarının da soruşturma dosyasında yer almadığı belirtildi. avukatlar, telekomünikasyon iletişim başkanlığı'ndan (tib) telefon kayıtlarının ve genelkurmay başkanlığı'ndan 'katliam gününe ilişkin telsiz görüşmelerinin alınıp tamamının dosyaya eklenmesini' istedi.

"bm anlaşması'na yapılan atıf gerçeği yansıtmıyor"

başvuruda, takipsizlik kararında birleşmiş milletler anlaşması'na yapılan atfın gerçeklerle örtüşmediği belirtildi. avukatlar, "eğer bu atıf kabul edilirse sözleşmeye taraf devletlerin herkesi öldürme hakkı olduğu kanısına varılacaktır" dedi.

"sonuç alamazsak uluslararası hukuk alanına taşıyacağız"

itiraz başvurusundan bir sonuç beklemediklerini belirten bdp eş genel başkan yardımcısı meral danış beştaş, "olayı anayasa mahkemesi'ne taşımak için itiraz yapmak zorundaydık" dedi. beştaş, türkiye'deki iç hukuk yollarından sonuç alamazlarsa dosyayı uluslararası hukuk alanına taşıyacaklarını söyledi.

takipsizlik kararı'na göre uludere 'kaçınılmaz bir hata'

genelkurmay başkanlığı askeri savcılığı, verdiği 16 sayfalı takipsizlik kararında operasyonun tbmm ve bakanlar kurulu kararlarınca askere verdiği yetki kapsamında gerçekleştirildiğini belirtmişti.

kararda ayrıca, insansız hava aracıyla takip edilen ve sonradan kaçakçı olduğu anlaşılan grubun pkk'lı olarak değerlendirildiği belirtilmişti. olay günü kaçakçılığa giden grupla ilgili askerlerin bilgilendirilmediğine değinilen kararda, uludere'de 34 kişinin öldüğü bombardımanların kaçınılmaz bir hataya dönüştüğü ifade edilmişti.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;