IŞİD

Ürdün Rişavi ve Kerbuli'yi idam etti

IŞİD'in rehin tuttuğu Ürdünlü pilot Kasasbe'yi öldürmesinin ardından Ürdün de pilotla takas edilmesi planlanan Sacide Rişavi'yi ve Ziyad Kerbuli'yi idam etti.

Konular: IŞİD, Ürdün, Ortadoğu
Rişavi dokuz yıldan daha uzun süredir Ürdün'de hapiste tutuluyordu. [Fotoğraf: Al Jazeera]

işid'in uçağının düşmesi sonucu aralık ayında rehin aldığı ürdünlü pilot muaz kasasbe ile 2005 yılında ürdün'de canlı bomba olarak saldırı girişiminde bulunan sacide rişavi ile takası gündeme gelmişti. kasasbe'nin yakılarak öldürüldüğünü gösteren videonun işid tarafından yayınlanmasının ardından ürdün de rişavi'yi sabah saatlerinde idam etti.

afp'ye konuşan ürdün hükümetinin sözcüsü muhammed momani, iraklı kadın intihar bombacısı sacide rişavi ve irak el kaide üyesi "ebu huzeyfe" lakaplı ziyad kerbuli'nin yerel saatle 04:00'te idam edildiğini söyledi. 

rişavi, 2005 yılında ürdün'de canlı bomba olarak saldırı girişiminde bulunmuş, ancak üzerindeki bombalar patlamadığı için yakalanmıştı. işid'in rişavi'nin serbest bırakılması talebi üzerine ürdün, pilotunun serbest bırakılmasını istemiş, pilot kasasbe'nin durumunun iyi olduğuna dair delil istemişti. 

idamlar artabilir

idamların iki kişi ile sınırlı olmayabileceği belirtiliyor. anadolu ajansı'nın ürdün medyadan sorumlu devlet bakanlığı'na dayandırdığı habere göre, rişavi ve "ebu huzeyfe" lakaplı ziyad kerbuli'nin de bulunduğu ürdün hapisanelerindeki üst düzey işid mensuplarının idam edileceği duyuruldu. al jazeera muhabiri de ürdün'de cezaevlerinde bulunan bazı işid mensuplarının, ülkede idam cezalarının uygulandığı tek hapishane olan suvayka'ya nakledildiği yönünde bilgiler olduğunu söyledi.

ürdün kralı dönüyor

ürdün kralı 2. abdullah, washington ziyaretini keserek, pilotun öldürülmesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmek için ülkesine dönüyor. kral 2. abdullah resmi kanalda yaptığı açıklamada, işid'in kasasbe'yi öldürmesinin 'korkak bir terör' eylemi olduğunu söyledi. işid'in ağır biçimde cezalandırılacağını söyleyen abdullah, tüm ürdünlülerin örgüte karşı birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini dile getirdi.

abdullah işid'in kasasbe'yi 'vahşice öldürmesinin' islam diniyle alâkası olmadığını da ifade etti.

işid'e karşı koalisyonun düzenlediği hava saldırıları sırasında ürdün hava kuvvetlerine ait f-16 savaş uçağı suriye'nin rakka kentinde düşmüştü. pilot aralık ayından beri işid'in elindeydi.

'3 ocak'ta öldürüldü'

ürdün ordusu pilotun bundan bir ay önce 3 ocak'ta öldürüldüğünü açıkladı. ordudan yapılan açıklamada kasasbe'nin kanının yerde kalmayacağı belirtildi.

60 pilotun ismi açıklandı

işid'in yayınladığı kasasbe'nin öldürüldüğü videonun sonunda ürdün hava kuvvetlerinde görev yapan 60'a yakın pilotun isimleri, ev adresleri ve bazılarının facebook ve twitter hesaplarının adresleri verildi.

işid, listedeki veya hava saldırılarına katılan pilotların başına 100 altın lira (işid'in para birimi) ödül koydu.

ürdün takası kabul etmişti

ürdün medya ve iletişim bakanı muhammed mumani daha önce, “işid’in sacide rişavi’nin serbest bırakılması yönündeki talebini kabul ettiğimizi ve buna hazır olduğumuzu açıklamıştık, ancak şu ana kadar  pilot muaz kasasbe’nin hayatta olduğuna dair bir kanıt elimizde yok. bununla ilgili garanti istiyoruz” dedi.

işid, ürdün'de hapiste tutulan sacide rişavi’nin ürdünlü pilot muaz kasasbe karşılığında serbest bırakılması için verdiği süreyi akşam saatlerine kadar uzatmıştı.

türkiye kınadı

dışişleri bakanlığı, işid'in ürdünlü pilot muaz kasasbe'yi öldürmesini kınayarak, türkiye'nin terörizmle mücadelede ürdün ve uluslararası toplumla tam dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

türkiye'nin terörizmle mücadelede ürdün ve uluslararası toplumla tam dayanışma içinde olduğu vurgulanan açıklamada, "hiçbir insani değerle bağdaşmayan bu canice eylemi nefretle kınıyor, kasasbe ailesine, kardeş ürdün krallığı’na ve ürdün halkına başsağlığı ve sabır diliyoruz" dendi.

kaynak: al jazeera, afp, aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;