Türkiye

Valiye verilen yetki sınırlandı

İç güvenlik paketindeki valilerin hem suçun aydınlatılması, hem de suç faillerinin bulunması için emir verme yetkisi AK Parti'nin önergesiyle değiştirildi. Valiler kolluğa sadece faillerin bulunması için acele tedbir alma konusunda emir verebilecek.

Konular: Türkiye, TBMM, AKP
Kalkınma Bakanı Yılmaz hakkındaki gensorunun gündeme alınması beklenmiyor. [Fotoğraf: AA Arşiv]

"iç güvenlik paketi" olarak adlandırılan tasarının 1-20 maddelerini kapsayan birinci bölümü çarşamba sabaha karşı kabul edildi. bu bölümde iktidar partisinin önerisi ile yapılan en önemli değişiklik valilere tasarıyla verilen geniş yetkinin sınırlandırılması oldu.

tasarı metninde;

“vali, lüzumu hâlinde, kolluk amir ve memurlarına suçun aydınlatılması ve suç faillerinin bulunması için gereken acele tedbirlerin alınması hususunda doğrudan emirler verebilir. kolluk bu emirleri mevzuatta belirlenen usule uygun olarak yerine getirir.”

şeklinde yer alan düzenleme,

“vali, lüzumu hâlinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilir. kolluk bu emirleri, mevzuatta belirlenen usule uygun olarak yerine getirir”

olarak değiştirildi. böylece valilere sadece suç faillerinin bulunması için emir verme yetkisi tanındı.

değişiklik akp grup başkanvekili mustafa elitaş ile birlikte 8 ak partili milletvekilinin verdiği önerge ile yapıldı.

muhalefet ise düzenlemenin tasarıdan tamamen çıkarılması için çalıştı. chp ve hdp valilere olağanüstü yetkiler verildiğini belirterek, maddenin tasarıdan çıkarılması için önerge verdi. ancak önergeler kabul edilmedi.

tasarının görüşmelerine çarşamba günü saat 14.00’ten itibaren devam edilecek. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;