Kore Yarımadası'nda gerilim

Video Kronoloji: Kore Savaşı

25 Haziran 1950'de başlayan ve Kuzey Kore ile Güney Kore arasında barış anlaşması değil de ateşkes imzalandığı için halen resmi olarak devam ettiği kabul edilen Kore Savaşı'na kronolojik bir bakış

2. dünya savaşı sonrası, soğuk savaş başlarında, kore yarımadası 38. kuzey paralelinde ikiye bölündü. kuzey'i sovyetler, güney'i abd destekledi.

1948'de kuzeyin adı kore demokratik halk cumhuriyeti oldu, güney ise kore cumhuriyeti adını aldı.

25 haziran 1950'de kore savaşı başladı. kuzey, güneyi işgal etti, birkaç günde başkente vardı.

abd askerleri öncülüğünde bm güçleri devreye girerek çin sınırına kadar kuzey askerlerini geri itti.

bunun üzerine çin ordusu sınırı geçip karşı saldırı başlattı. bm güçleri karşılık verdi. nihayet mayıs 1951'de sınır için 38. paralelde uzlaşıldı.

temmuz 1953'te kuzey kore, abd ile ateşkes imzaladı.

çatışmalarda dört milyona yakın kişi öldü veya kayboldu. 

abd ve müttefikleri ile sovyetler birliği, kuzey kore ve çin'i karşı karşıya getiren kore savaşı, yarımadanın iki ülkesi barış anlaşması değil de ateşkes imzaladığı için halen resmi olarak devam ediyor kabul ediliyor.

bayrakların tarihi: güney kore

bayrakların tarihi: kuzey kore

kaynak: al jazeera, afp 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;