IŞİD

Yarım milyon kişi Musul'u terk etti

Uluslararası Göç Örgütü, IŞİD'in Musul'u ele geçirmesiyle 500 bin kişinin kenti terk ettiğini açıkladı. Kürt bölgesine sığınmak isteyen Musullular Dicle Nehri'ni geçmeye çalışıyor.

 

cenevre merkezli uluslararası göç örgütü, irak şam islam devleti (işid) örgütünün ele geçirdiği musul'da şiddetin artmasından endişe eden yaklaşık 500 bin kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı.

irak'ın ikinci büyük kenti olan musul'daki çatışmalarda birçok ölü ve yaralının olduğunu belirten göç örgütü, çatışmaların yaşandığı bölgede bulunan dört hastaneyle iletişimin kesildiğini, bazı camilerin kliniğe dönüştürüldüğünü ve yaralıların tedavi altına alındığını belirtti. 

musul kent merkezinde araçların kullanımın yasaklandığını kaydeden göç örgütü, insanların yürüyerek şehri terk etmek zorunda bırakıldığını açıkladı.

göç örgütü ayrıca özellikle kentin batısında içme suyu sıkıntısı yaşandığını ve bölgedeki ana içme suyu kaynağının bombalama sonucu işlevsiz hale getirildiğini belirtti.

örgüt'e göre, iraklı yetkililer insani sorunun çözülmesi için uluslararası kuruluşlara yardım başvurusu yaptı.

peşmerge alarm durumunda

kürdistan demokrat partisi (kdp) başkanlık meclisi üyesi ve ikdp'nin şeyhan bölge sorumlusu ali awni, musul kent merkezi, ilçeleri ve köylerinden şimdiye kadar yaklaşık 300 bin kişinin kaçarak kürt bölgesine sığındığını söyledi. musul'dan kaçışın devam ettiğini belirten ali awni binlerce peşmergenin ise musul ve kerkük yakınlarında kürt bölgesinin sınırlarının bittiği noktada alarm halinde olduğunu belirtti. ali awni şöyle devam etti:

"işid güçleri musul'a girerken irak merkezi hükümeti'ne bağlı  asker ve polis karşılık vermeden adeta kentten kaçmış. savunmasız kalan on binlerce kişi de kenti terk ediyor. kenti terk ederek kürt bölgesinin erbil, duhok, zaho ve köylerine sığınanların sayısı 300 bini geçti. binlerce kişi ise gelmeye devam ediyor. musul ve kerkük sınırlarında konuşlanmış olan binlerce peşmerge ise alarm durumunda. henüz bölgemize yönelik bir saldırı yok. ancak olursa peşmerge en şiddetli şekilde cevap verecek." 

hakimiyet işid'de

işid, 10 haziran salı günü musul'un merkezini tamamen ele geçirmiş ve güneydeki selahaddin kentine doğru ilerlemeye başlamıştı.

askeri malzemeleri ve silahları bırakıp kaçan irak ordusu, irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby) başbakanı neçirvan barzani ve meclis başkanı usam nuceyfi tarafından eleştirilmişti.

çatışmaların artması ve işid'in güneye ilerleyişinin durdurulamaması üzerine başbakan nuri maliki, irak ordusuna ikby başkanı mesud barzani'ne destek istemesi talimatı vermişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;