Yemen

Yemen'de Husiler üç gün süre verdi

Yemen’in başkenti Sana başta olmak üzere birçok kenti ele geçiren Husiler, Cumhurbaşkanı Hadi’nin istifasının ardından oluşan siyasi boşluğun doldurulması için ülkedeki siyasi partilere üç gün süre verdi.

Konular: Ortadoğu
Konferansın yapıldığı binanın etrafında geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. [Fotoğraf: AA]

husilerin lideri abdulmelik husi’nin çağrısıyla başkent sana’da toplanan ulusal konferans çalışmalarını pazar günü sona erdirdi. husi taraftarı kabileler, bazı üst rütbeli askerler ve siyasilerin katıldığı konferansa eylül ayında husilerin başkent sana’yı ele geçirmesinin ardından imzalanan ‘barış ve ortaklık anlaşması’na imza koyan partilerin çoğunluğu katılmadı.

husiler verilen süre içerisinde siyasi grupların adım atmaması durumunda, kendilerine bağlı devrim konseyleri'ne geçiş dönemini düzenlemek için gerekli adımları atmak üzere yetki vereceklerini bildirdi.

husiler sonuç bildirisinde bazı güçleri, ‘tekfirciler’ olarak niteledikleri kendilerine karşı unsurlara destek vermekle suçladı. bildiride cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi’nin istifası bir siyasi manevra olarak nitelendi.

husiler hazırladıkları sonuç bildirisinde, ülkenin kaostan kurtulması adına ordu, güvenlik güçleri ve halk konseyleri'nin ortaya koyduğu çabaları takdir ederken, anayasada değişiklik yapılması taleplerini yeniledi.

sonuç bildirisinde şu hususlar yer aldı:

polis ve askeri yapılanmaların revize edilmesi, anayasanın yeniden yazılması, el-kaide gibi örgütlerle mücadele, yemen siyasetine batı ülkelerinin müdahalesinin engellenmesi, 'ayrılık talep eden' güney hareketi'nin sorunlarının dinlenmesi, ülkedeki tüm etnik gruplara ve halka eşit haklar tanınması, acil ekonomik ve iktisadi eylem planı oluşturulup yaşanan darboğazın sona erdirilmesi için harekete geçilmesi ve uluslararası aktörlerin yemen halkının ülke siyasetine yön verme hakkına saygı göstermesi.

güney hareketi, taiz kentinde toplanıyor

al jazeera yemen muhabiri, yemen'den ayrılmak isteyen güney hareketi liderliğine dayandırarak, grubun önümüzdeki günlerde taiz kentinde düzenleyeceği geniş kapsamlı bir toplantıda üyelerini bir araya getireceğini söyledi.

yemen'de cumhurbaşkanı hadi'nin ofis müdürü ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla artan gerginlik, husilerin cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin sittin caddesi'ndeki konutuna saldırmasıyla artmıştı.

halid mahfuz bahhah başkanlığındaki hükümet, husi ensarullah hareketi'nin yönetime müdahale ettiği gerekçesiyle istifa etmişti. cumhurbaşkanı hadi de bu gelişmenin ardından istifasını meclis başkanı yahya ali rai'ye sunmuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;