Yemen

Yemen'de siviller hedefte

Yemen’de İran destekli Şii Husilerin, Aden kentinde bir sivil yerleşimine düzenlediği saldırıda aralarında çocuk ve kadının bulunduğu 31 sivil hayatını kaybetti. En az 100 kişi de yaralandı. BM'nin raporuna göre koalisyon bombardımanları da sivillerin ölümüne sebep oluyor.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Yemen'de Husiler, Cumhurbaşkanı Hadi'ye karşı silahlı mücadele yürütüyor. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

yemen’in güneyindeki aden kentinin sağlık yetkilisi hader lasvar, iran destekli şii mezhepli husilerin kentte bulunan sivil yoğunluklu yerleşime ağır silahlarla düzenlediği saldırının sonucunda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 31 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. saldırılarda en az 100 kişi de yaralandı. bm'ye bağlı uluslararası insan hakları izleme örgütü de hazırladığı "koalisyon güçlerinin hukuk dışı hava saldırıları" başlıklı raporda, yemen'in saada kentinde husilere karşı yapılan hava saldırılarında nisan ayından bu yana onlarca sivilin hayatını kaybettiğini belirtti ve durumu savaş hukukunun açık ihlali olarak tanımladı.

cumhurbaşkanı abdrabbu mansur hadi yanlısı ve husilere karşı savaşan halk komitelerinin sözcüsü ali ahmedi ise husilerin mansura yerleşim bölgesine 15 katyuşa roketiyle saldırdığını dile getirdi. afp’ye konuşan ahmedi, saldırı sırasında ramazan ayı nedeniyle bölgenin kalabalık olduğunu, dolayısıyla çok sayıda sivilin öldürüldüğünü veya yaralandığını ifade etti.

‘koalisyon sada’da dört sivil öldürdü’

husilere yakın el mesire kanalı, suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sada kentine dört hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. bombardımanda bir okulun isabet alması sonucu dört sivilin yaşamını yitirdiğini öne sürdü.

koalisyon uçakları, taiz kentinde husilerin kontrolündeki hedeflere de dört hava saldırısı düzenledi. saldırıda ölen ve yaralananlar oldu.

husilerin ilerleyişini durdurmak için suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 mart'ta "kararlılık fırtınası" adlı hava harekâtı başlatmıştı. yemen'de cumhurbaşkanı abdrabbu mansur hadi yönetiminin bm'ye müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyon 21 nisan'da sona erdi; "umuda dönüş" adlı yeni bir operasyon başladı.

kaynak: afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;