Suriye'de iç savaş

Yeni Kürt partisi liderini seçti

Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin talebiyle dört partinin kendini feshederek kurduğu Suriye Kürdistan Demokrat Partisi’nin genel başkanlığına Suud Mele seçildi.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Dört ayrı parti kendilerini feshederek pazartesi günü gerçekleştirilen kongreyle tek partide birleşti, parti liderliğine Suud Mele seçildi. [AA]

suriye azadi partisi genel sekreteri mustafa cuma, yeni kurdukları partiye 33 delegenin oyuyla suriye kürt demokrat partisi (el-parti) yönetim kurulu üyesi suud mele’nin seçildiğini söyledi.

abdülhakim beşar ve suud mele’nin başkanlık için aday olduğunu belirten cuma, “başkanlığın seçimi, aramızda büyük tartışmalara neden olmadı. 51 delege arasında oylama yaptık. mele, 33 delegenin oyunu alırken, beşar 16 delegenin oyunu aldı” dedi.

suriye kürdistan demokrat partisi'nin polit bürosuna, feshedilen dört partinin yöneticileri olan abdülhakim beşar, mustafa cuma, mustafa oso, abdülbasit hemo, lezgin muhammed, nuşet zaza, abdülkerim ebulokman, muhammet ali, muhsin tahir, nasih beyro, ferhad şahin, müslüm miho, kameran haco, beşar emin ve mustafa miho seçildi.

abdülhakim beşar liderliğindeki suriye kürt demokrat partisi (el-parti), mustafa cuma başkanlığındaki azadi partisi, mustafa oso liderliğindeki azadi kürt partisi ve abdülhamit hemo liderliğindeki kürdistan birliği'nden oluşan partiler, pazartesi günü gerçekleştirilen kongreyle tek partide birleşmişti.

barzani'den suriye'de yaşama şartı

söz konusu parti başkanları, baas rejiminin hedefinde oldukları için yıllardır suriye'ye dönemiyor, siyasi çalışmalarını erbil'de yürütüyorlar. ancak irak kürt bölgesel yönetimi başkanı mesut barzani, partinin yeni başkanı için suriye'ye dönme ve orada siyasi faaliyetlerini yürütme şartı koydu.

tek çatıda birleşen dört parti ve güçlerinin, faaliyetlerinden rahatsız oldukları suriye demokratik birlik partisi'ne (pyd) karşı ortak hareket etmeleri bekleniyor.

suriye’nin kuzeyindeki tek silahlı gruba sahip olan pyd; cizire, kobani, afrin bölgelerinde 2014 ocak ayında özerklik ilan etti. ancak barzani’nin desteklediği diğer kürt gruplar bu özerkliği tanımıyor. pyd’nin kontrol ettiği bölgelerin büyük bir kısmından da suriye rejimin askerleri çekilmiş durumda.

pyd, suriye’de iç savaşın sonlandırılmasını hedefleyen ve 2014 ocak ayında yapılan cenevre konferansı'na muhaliflerle birlikte katılmamıştı.

pyd ve yakınındaki gruplar da, diğer kürt grupları ‘islamcı radikallerin ağırlıkta olduğu suriye muhalefetiyle birlikte hareket etmekle’ suçluyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;