2015 Genel Seçimi

Yeniden seçim süreci başlıyor

Türkiye tarihinde ilk defa geçici hükümet ile erken seçime gidiyor. Süreç Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile bugün yapacağı görüşmeden sonra resmen başlayacak.

Konular: Türkiye
Cumhurbaşkanı bugün süreci resmen başlatacak [Fotoğraf: AA]

türkiye 7 haziran’dan sonra bugün yeniden resmen seçim sürecine giriyor. cumhurbaşkanı erdoğan, anayasa’nın 116’ıncı maddesine göre bugün seçimin yenilenmesi kararı alacak. ardından beş gün içinde “geçici hükümet” kurulacak.

1 kasım’da yapılması planlanan erken seçim süreci bugün resmen başlıyor. 7 haziran seçimlerinin ardından 45 günlük sürede yeniden hükümet kurulamadı ve erken seçim süreci bugün resmen başladı. cumhurbaşkanı erdoğan, anayasa’nın 116’ıncı maddesi uyarınca bugün erken seçim kararı alacak. cumhurbaşkanı saat 17:15’te meclis başkanı ismet yılmaz ile görüşecek. cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi kararı alacak ve bu karar resmi gazete’de yayımlanacak.

anayasa’ya göre cumhurbaşkanı erdoğan'ın bir milletvekilini seçim hükümeti kurmakla görevlendirmesi, bu vekilin de geçici hükümeti beş gün içinde kurması gerekiyor.geçici hükümete meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerin üye vermesi öngörülüyor.

hangi partinin hükümette kaç üye ile temsil edileceğini meclis başkanlığı belirledi. ancak mhp ve chp daha önce bu hükümete katılmayacaklarını açıkladı, hdp ise bu hükümette yer alma kararı aldı. bu durumda mhp ve chp’ye düşen üyeler yerine geçici hükümette bağımsız isimler yer alacak. adalet, içişleri ve ulaştırma bakanları da anayasa'ya göre bağımsız isimler olacak.

başbakan davutoğlu hdp’li üyeleri kendisinin belirleyeceğini, bakanlık teklifini partiye değil kişilere götüreceğini söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;