Kobani

'YPG IŞİD'i Kobani'den çıkardı'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, YPG'nin öğle saatlerine doğru Kobani'de ağır silahlarla başlattığı yeni saldırıların ardından IŞİD'i kentten çıkardığını duyurdu. Üç günlük çatışmalarda 172 sivil öldü.

Konular: IŞİD, Ortadoğu
Öğle saatlerine doğru Kobani'de büyük bir patlama oldu. Ardından YPG IŞİD'i kentten çıkardı. [Fotoğraf: Reuters]

ocak ayında çekildikten sonra çarşamba günü yeniden kobani'ye saldıran işid, kent merkezindeki farklı noktalarda sivilleri rehin tutuyordu. suriye insan hakları gözlemevi, kürt güçlerin önce bu noktaları kuşattığını ardından da örgüt üyelerini kentten çıkardığını duyurdu. afp'ye konuşan aktivistler de işid'in kobani'den çıkarıldığını söyledi.

öncesinde al jazeera english'e bilgi veren kaynaklar ypg'nin işid'in sivilleri rehin tuttuğu hastaneye operasyon yaptığını ve bazı rehineleri kurtardığını söyledi. suriye insan hakları gözlemevi'ne göre hastanede uluslararası sınır tanımayan doktorlar kuruluşundan sağlık ekipleri bulunuyordu. ypg, işid kontrolündeki hastaneye sabah tekrar ağır silahlarla saldırıya geçti. çatışmalar sırasında hastanenin bulunduğu noktadan büyük bir patlama sesi duyuldu. kobani'nin merkezindeki bir noktada yoğunlaşan çatışmalar ise sona erdi. ypg kent merkezini ise tamamen kontrol altına aldı. 

çatışmaların ikinci sıcak noktası ise kobani kent merkezinin güneyinde gerçekleşti.

ypg çatışmalarda üç kayıp verdiğini belirtirken, birçok işid üyesinin de öldüğünü belirtti. işid'in 3 gün süren saldırılarında 174 sivilin öldüğünü duyurdu. kuruluşa göre çatışmalarda ypg ve işid'den de tolam 70 savaşçı öldü. 
 

haseke'de sakin gece

işid'in kuzeydeki haseke kentine başlattığı saldırı da dördüncü gününe girdi. örgüt haseke'deki naşva mahallesi'ni hâlâ kontrolünde tutuyor. dün yoğun çatışmaların yaşandığını söyleyen yerel kaynaklar, geceyarısı sonrası kentte durumun sakin olduğu bilgisini verdi.  

işid haseke'de esed yönetimine bağlı güvenlik güçlerine intihar saldırısı düzenlemiş, 20 rejim askerini öldürmüştü. 

kaynak: al jazeera, suriye insan hakları gözlemevi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;