Festival yine 'Emek'siz

İstanbul Film Festivali, iki hafta boyunca şehrin yedi farklı salonunda sinema severleri ağırlayacak.

Haberin Öne Çıkanları

31 Mart-15 Nisan

Biletler 17 Mart'ta

satışa çıkacak

İstanbul Film Festivali Direktör Yardımcısı Kerem Ayan programı tanıttı. [AJT]

istanbul kültür ve sanat vakfı (iksv), tarafından bu yıl 31’incisi düzenlenecek istanbul film festivali’nin programı belli oldu.

akbank sponsorluğunda düzenlenen festival, 31 mart-15 nisan tarihleri arasında atlas, fitaş 1 ve 4, beyoğlu, pera müzesi, nişantaşı citylife (city’s) ve kadıköy rexx sinemalarında sanat severler ile buluşacak.

30 mart cuma akşamı lütfü kırdar kongre sarayı’nda düzenlenecek açılış töreninde yönetmen ali özgentürk, oyuncular ayşen gruda, halit akçatepe ve türkiye’nin ilk kadın sinema eleştirmeni sevin okyay ve yönetmen terence daies’e sinema onur ödülleri verilecek.

festival davies’in ‘the deep blue sea’ (aşkın karanlık yüzü) adlı filminin gösterimiyle resmi açılışını yapacak.

jüri başkanlığını nuri bilge ceylan'ın yapacağı uluslararası altın lale ve jüri başkanlığını yazar murathan mungan'ın yapacağı ulusal altın lale ile face insan hakları yarışmaların’da ödül alan yapımlar 14 nisan cumartesi akşamı sahiplerini bulacak.

festival 2011 ve 2012'nin yeni yapımlarından, sinemanın kült filmlerine ve usta yönetmenlerin başyapıtlarına, sundance ve berlin film festivallerinde prömiyerlerini yapan filmlerden genç sinemacıların ilk deneyimlerine kadar çeşitli bir seçki sunacak.

200'den fazla filmin gösterileceği festival programında ünlü sinemacıların katılacağı söyleşi ve ustalık sınıflarının yanı sıra konserler de yer alıyor.

festival biletleri 17 mart'tan itibaren atlas, beyoğlu, nişantaşı city's ve kadıköy rex sinemaları ile biletix'ten satın alınabilecek.

emek unutulmadı

festivalin tanıtım toplantısında konuşan iksv yönetim kurulu başkanı bülent eczacıbaşı, atatürk kültür merkezi'nin yenilenmesi için sabancı holding’in yaptığı finansal yardıma gönderme yaparak, özel sektör-kamu işbirliğinin adımlarının atılmasından memnun olduklarını dile getirdi.

eczacıbaşı, emek sineması’nın atıl durumunu hatırlatarak, ''emek sineması olmaksızın gerçekleştireceğimiz bir diğer istanbul film festivalinde bu konuda da benzer bir sürecin gerçekleşmesi dileğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. emek sineması'yla birlikte üç farklı salonu içinde barındıran cercle d'orient binasını da kapsayan bölgenin kamu ve özel sektörün sorumluluklarını birlikte üstleneceği benzer bir projeyle bir kültür adasına dönüşeceğini ümit ediyoruz'' dedi.

yeni bölümler

festivalin klasikleri ‘dünya festivallerinden’, ‘genç ustalar’, ‘ntv belgesel kuşağı’, ‘yıllara meydan okuyanlar’, ‘gece yarısı çılgınlığı’ ve ‘mayınlı bölge’ gibi başlıkların yanı sıra bu yıl beş yeni bölümle izleyici karşısına çıkıyor.

istanbul film festivali iksv’nin 40’ıncı yılının ilk etkinliği.  bu nedenle 40’ıncı yıla özel ‘sinema ve müzik’ bölümünde vakfın kuruluş yılı olan 1973’ten bu yana her 10 yıllık dönemden seçilmiş birer müzikal film izleyiciyle buluşacak.

muhalif hareketler bu yıl her festivali olduğu gibi istanbul film festivali’ni de etkisi altına almış.

'devrimin filmini çekmek' başlıklı bölümde özellikle arap baharı üzerinden bütün dünyada gerçekleşen halk hareketlerini ve başkaldırış hikayelerini sinema üzerinden sorgulayacak yapımlar gösterilecek.

ekonomik krizle mücadele eden yunanistan da bu yıl festivale konuk oluyor. 'yunanistan'da neler oluyor?' son yıllarda başarılı filmlere imza atılan yunan sinemasından örnekler yer alacak.

dövüş sanatını içeren filmlerden örneklerin yer aldığı 'bir çin sinema geleneği: wuxia' ve aile ilişkilerinin ele alındığı 'aile içinde' ve daha önce 2010 yılı programında da yer alan,  komedi filmlerinden bir seçki sunan ‘antidepresan’ festivalin diğer üç yeni bölümü.

'seyirci festivali'

al jazeera’nin sorularını yanıtlayan istanbul film festivali direktör yardımcısı kerem ayhan, festivalin hazırlık aşamasının, mayıs ayında düzenlenen cannes film festivaliyle birlikte başlayan ve yaklaşık bir yıla yayılan bir süreç olduğunu anlattı.

istanbul festivali’nin daha çok ‘seyirci festivali’ olarak değerlendiren ayhan, “a tipi festivaller dünyada sayılı. cannes, berlin ve venedik festivalleri bu kategoriye giriyor örneğin. biz ise daha çok seyirciye hitap ediyoruz. festivalin programından ve gelişiminden dolayı yurt dışında çok olumlu tepkiler alıyoruz” dedi.

ayhan yeni bölümleri oluştururken kimi zaman özel küratörler ile çalıştıklarını kimi zaman da ellerinde var olan arşivi değerlendirdiklerini söyledi.

ayhan “devrimi filme çekmek bölümünü arap baharı’ndan dolayı uzun süredir yapmak istiyorduk.  onun için özel küratörlerle çalıştık. dünyada neler olup bittiğine bakıyoruz. bazı bölümler için de elimizdeki filmlere bakıyoruz” dedi.

kaynak: al jazeera 

detaylı festival programı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;