2014 Yerel seçim

AK Parti gücünü pekiştirdi

AK Parti 6. seçim zaferinde, 2009 yerel seçimlerinde yüzde 38,6 olan oy oranını yüzde 45’e taşıdı. Kıyıları CHP’den alamasa da, Güneydoğu’daki belediyeleri BDP’ye bıraksa da oyunu artırdı.

Erdoğan, 30 Mart 2014 gecesinde seçimlerden sonra gelenekselleşen balkon konuşmasını yaparken, bu sefer yanında ailesi de vardı. [Fotoğraf: Zeki Öztürk - Al Jazeera]

ak parti 6. seçim zaferinde, oy oranını yüzde 45’e taşıdı. iktidara geldikten sonra girdiği ilk yerel seçim olan 2004'te yüzde 40,2 oy alan akp'nin oyları, 2009'da yüzde 38,6'ya düşmüştü. 12 yıllık iktidarında girdiği 3. yerel seçim olan 30 mart'ta ise oylarını yüzde 45'e ulaştırdı. 

akp ve erdoğan, 2013 haziran'ındaki gezi olayları ama özellikle 17 aralık operasyonu ve ardından fethullah gülen cemaati ile girdiği kavgadan sonra 30 mart'ın sadece bir yerel seçim olmadığını sürekli vurguladı. seçimden önce başlayan 'cemaat oylarının etkisi' tartışması 30 mart ile netlik kazandı. ak parti, cemaat'in lideri fethullah gülen'in memleketi erzurum'da da yarışı birincilikle bitirdi. 

ak parti'nin oyu istanbul, ankara, izmir'in yanısıra yeni büyükşehir yapılan illerde de arttı. dış ilçelerden gelen oylar büyükşehirlerde ak parti'nin oy oranını artırmasını sağladı. balıkesir ve ordu bunun örneklerinden. 

güneydoğu

ak parti mardin’i siyasi yasağı nedeniyle bağımsız olan, bdp destekli ahmet türk’e kaptırdı. şanlıurfa’da ise bdp’nin en güçlü isimlerinden osman baydemir’e rağmen kazandı. diyarbakır’da milletvekili galip ensarioğlu ile girdiği yarışta oyunu birkaç puan artırabildi. erdoğan, eşinin memleketi, ‘damadı’ olduğu, milletvekili seçildiği siirt’i ise bu seçimde de bdp’den almayı başaramadı. van’da dindar kürtlerin oylarını alabilmek için eski imam osman nuri gülaçar’ı aday gösteren ak parti, burayı da kıyasıya rekabete rağmen bdp’den alamadı.

üç büyük il 

ak parti istanbul’da 3. kez kadir topbaş ile girdiği yarışı kazandı. ‘istanbul’u alan türkiye’yi alır’ tezi bu seçimde de doğrulandı.

ancak ankara’da yarış son ana kadar netleşmedi. kentin 20 yıllık başkanı, 5. kez belediye başkanı olmak için aday olan melih gökçek için bu kez yarış kolay geçmedi. deyim yerindeyse sonuç foto–finiş ile belli oldu.

ak parti’nin ‘bakan aday’ gösterdiği üç ilden biri olan izmir, chp kalesi ünvanını yine yitirmedi. akp eski ulaştırma bakanı binali yıldırım ile girdiği ve tüm gücüyle asıldığı izmir’i alamadı.

hatay ve antep

suriye etkisinin ölçüleceği sınır şehri hatay’da ilçelerin büyük kısmını ak parti almasına karşın, merkezden gelen oylar ak parti’ye istediğini vermedi. eski adalet bakanı sadullah ergin ile girilen yarışta, akp aday göstermediği için chp’den aday olan lütfü savaş’ın gerisinde kaldı. üç bakan adaydan sadece fatma şahin gaziantep’te ak parti’ye beklediği başarıyı sağladı.

kıyılar

ak parti 30 mart’ta da kıyılara ulaşamadı ama araladı. izmir, aydın, muğla’da chp duvarını aşamadı. ancak akdeniz'de antalya’yı chp'den, ege'de balıkesir'i mhp'den alarak moral buldu.  karadeniz’de ise chp’den ordu ve artvin’i almayı başardı. yeni büyükşehir olan trabzon, kupa küskünlüğünü seçime yansıtmadı. ak parti karadeniz'de trabzon, samsun ve rize’de yüzde 50’nin üzerinde oy aldı.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;