2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Başsavcılık CHP'nin başvurusunu reddetti

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, başbakanlık ve milletvekilliğinin düştüğü iddiasıyla Yargıtay Başsavcılığı'na başvuran CHP’nin talebi reddedildi. Karar CHP'li Atilla Kart'a gönderildi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığı seçimi

CHP Yargıtay Başsavcılığına başvurdu

Başsavcılık başvuruyu reddetti

CHP'li Atilla Kart, Soruşturma Komisyonu raporunun kendisine verilmesi için Meclis Başkanlığı'na başvurdu. A.A

erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından başbakanlık görevinden ayrılıp ayrılmaması gerektiği konusunda tartışmalara yargıtay başsavcılığı son noktayı koydu. chp'nin başvurusu üzerine değerlendime yapan başsavcılık konuya ilişkin kararını vererek, chp konya milletvekili atilla kart'a gönderdi. başsavcılık atilla kart'ın konu ile ilgili başvurusunu reddetti. 

al jazeera'nin ulaştığı chp milletvekili atilla kart, anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunacağını belirtti. 

'parti ile ilişkisi kesilsin'

chp konya milletvekili atilla kart, cumhurbaşkanı seçilen recep tayyip erdoğan'ın, kesin sonuçların açıklandığı 15 ağustos'ta partisiyle ilişiğinin kesileceğini ve milletvekilliğinin sona ereceğini savunarak, yargıtay cumhuriyet başsavcılığı'na başvurmuştu.

kart, yargıtay cumhuriyet başsavcılığı'na 12 ağustos’ta yaptığı başvuruda, anayasa'nın 101. maddesine göre cumhurbaşkanı seçiminde oyların salt çoğunluğunu alan adayın cumhurbaşkanı seçilmiş sayıldığını ve partisiyle ilişiğinin kesilmiş olacağını ve milletvekilliğinin sona ereceğini ifade etmişti.

başvurusunda akp'nin tüzüğü ve siyasi partiler yasası gereğince en geç 10 gün içinde genel başkanvekilinin seçilme zorunluluğu olduğunu belirten kart, seçilecek genel başkanvekilinin partiyi 45 gün içinde genel kongreye götürmesi gerektiğini ifade etmişti.

chp aym'ye başvuracak

atilla kart kararın ardından perşembe günü anayasa mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı. kararı al jazeera'ye değerlendiren anayasa profesörü ergun özbudun şöyle konuştu.

'siyasi partiler kanunu'na göre yargıtay başsavcılığı'nın yapacağı bir şey yoktu. reddetmesi normal. bu karar üzerine anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuruda da bulunamazlar. bireysel başvuru yapılması için anayasal hakkın ihlal edilmiş olması gerekirdi. bireysel başvuru koşulları oluşmayacağı için talep reddedilecektir. başbakanın imzasından çıkan kararlara karşı idare mahkemelerine dava açılarak kararların iptal edilmesi istenebilir. bu konuda da idare mahkemeleri talepler doğrultusunda kararını verecektir.'

başbakan recep tayyip erdoğan 10 ağustosta yapılan cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 52 oy alarak halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. erdoğan, cumhurbaşkanı abdullah gül'ün görev süresini tamamlayacağı 28 ağustos'ta çankaya köşkü'ne çıkacak.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;