Orta Afrika Cumhuriyeti

4 bin kişi camiye sığındı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çetelerden kaçan Müslüman grup başkent Bangui'deki bir camide Afrika Birliği Barış Gücü askerlerinden gelecek desteği bekliyor.

Konular: Afrika
Sığınmacılara göre, bölgedeki Fransız askerleri de, Hristiyan Anti-Balaka militanlarının uyguladığı şiddete göz yumuyor. [AA]

orta afrika cumhuriyeti'nde müslümanları hedef alan çetelerin faaliyetleri sürüyor. şiddetten korunmaya çalışan müslümanlar, afrika birliği barış gücü'nden (misca) gelecek destekle kurtarılmayı bekliyor.

evleri yağmalanan, yıkılan sığınmacıların büyük bir çoğunluğu su ve yiyecek sıkıntısı çekiyor.

sığınmacılara göre, bölgedeki fransız askerleri de, hristiyan anti-balaka militanlarının uyguladığı şiddete göz yumuyor.

başkentte ayrıca seleka'ya yardım ettikleri iddia edilen müslümanların evleri ve çok sayıda cami yağmalandı.
fransız bakan bangui'de
fransa savunma bakanı jean-yves le drian da, olayların hız kesmedi bangui'ye gitti. le drian, ülkeye gelir gelmez fransız askeri üssünü ziyaret etti
fransa'nın orta afrika cumhuriyeti'nde bin 600 askeri bulunuyor. aralık ayında ülkede operasyon başlatan fransa'nın, 26 şubat’ta fransız birliklerinin orta afrika cumhuriyeti'nde kalış süresinin uzatılması konusunda meclis oylaması yapacağı belirtilmişti.
darbeyle gelen şiddet
ülkede şiddet, mart ayında müslüman seleka grubunun darbe yoluyla başa geçmesi üzerine tırmanmıştı. grubun lideri michel djotodia, devlet başkanı olunca gruba dağılma çağrısı yapmıştı. ancak bu hamle grup üzerindeki nüfuzunu kaybetmesine yol açmıştı.
'anti-pala' adlı hristiyan grup, seleka’ya karşı silahlanırken, bm’ye göre iki grup arasındaki çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti.
djotodia şiddeti durduramayınca 10 ocak’ta istifa etti. yerine hristiyan catherine samba-panza'nın geçmesi de şiddeti durdurmadı. afrika birliği ve fransa’nın yolladığı 7 bini aşkın asker de etkisiz kaldıkları gerekçesiyle eleştiriliyor.
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;