Hindistan

6 haftalık seçim

Dünyanın en kalabalık demokrasisi olan Hindistan’da halk, genel seçimler için sandık başında. 1 milyar 200 milyon nüfuslu ülkede seçimin 6 hafta sürmesi bekleniyor.

Hindistan'da seçmenler bazı yerlerde oy vermek için uzun kuyruklarda bekliyor. [Reuters]

6 seçim bölgesine ayrılan ülkede oy kullanma işlemi pazartesi itibariyle başladı.

seçimin bu kadar uzun sürmesinin sebebi 815 milyon seçmenin organizasyonunu ve sandık güvenliğini sağlama çabası. 3 milyondan fazla polis ve asker güvenliği sağlayacak.

ülkenin doğusunda maocu grupların seçim merkezlerine yönelik tehditleri ve saldırıları var.

seçime ilk önce kuzeydoğudaki assam ve tripula bölgelerinden başlandı.

anketler 10 yıldır iktidarda olan kongre partisi'nin gücünün zayıflayacağını ve milliyetçi bharatiya janata'nın (bjp) seçimden güçlenerek çıkacağını gösteriyor.

ülkede yolsuzluk iddiaları, düşük büyüme, işsizlik ve dini çatışmalar iktidarın zayıflamasına neden olan en önemli etkenler arasında gösteriliyor.

iktidardaki kongre partisi'nin kalesi olarak bilinen asaam’da afp’nin konuştuğu bazı seçmenler, muhalefetin alt yapı, işsizlik, güçlü ve yolsuzluktan uzak yönetim vaadinin daha cezbedici olduğunu söylüyor.

dibrugarh şehrindeki seçmenlerden nirmal pal, kime oy verileceği sorulduğunda şu cevabı veriyor;

“karım üniversite mezunu ama işsiz ve evde oturuyor. kongre partisi bize hiçbir fayda getirmedi.”

hindistan, 2004 yılından bu yana kendi geliştirdiği bir yazılımla seçimlerini elektronik oy kullanma yöntemiyle yapıyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;