Türkiye

ABD Hazine Müsteşarı Ankara'da

Amerikan Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen Ankara’da temaslarına başladı. Cohen ilk durağı Dışişleri’nde, Halk Bankası’nın durumunun ele alındığını söyledi.

David Cohen Dışişleri Bakanlığı önünde açıklama yaptı [AL Jazeera]

amerikan hazine bakanlığı'nın terörizm ve finansal istihbarat konularından sorumlu müsteşarı david cohen ankara’ya geldi. ilk olarak dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu ile görüşen cohen’ın gündeminde iran ile p5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmanın uygulaması var.

halk bankası da gündeme geldi

görüşme sonrasında bir açıklama yapan david cohen, iran’ın ihraç ettiği petrol parasının yatırıldığı halk bankası’nın da gündeme geldiğini söyledi.

cohen, “halk bankası bir süredir petrol ödemeleri konusunda aracılık ediyor. biz bunun sürmesini bekliyoruz. halk bankası’nın bu konuda devam eden rolünü ve yaptığı bu yasal işi konuştuk. taraflar arasında konunun net olarak anlaşılmasını sağlamak amacıyla çok geniş olarak iran’a yönelik devam eden kısıtlamaları ele aldık” dedi.

'türkiye ile iyi ilişkilerin sürmesi'

cohen’e “17 aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu sonrasında bazı kesimler tarafından siz, büyükelçi ve bazı abd'li yetkililer sert bir dille eleştirildiniz. bu konu gündeme geldi mi?” sorusu da yöneltildi. cohen soruya, “bunu konuşmadık. ben bununla ilgilenmiyorum. ilgilendiğim türkiye ile iyi ilişkilerin sürmesi” diye yanıt verdi.

iran ve p5+1 ülkelerinin vardığı anlaşmaya göre iran’a yönelik kısıtlayıcı tedbirlerin henüz tamamen kaldırılmadığını hatırlatan david cohen, iran’da iş yapmak isteyen girişimcileri bir süre daha beklemeye davet etti. cohen, “iran’ın iş yapmaya açık olduğu günler gelebilir ama o gün bugün değil” diye konuştu.

david cohen’ın dışişleri bakanlığı’nın ardından ankara’da temasları sürecek, ancak abd büyükelçiliği yetkilileri abd hazine müsteşarı’nın temasları konusunda ayrıntılı bilgi vermedi. ziyaret öncesinde abd hazine bakanlığı tarafından yapılan açıklamada cohen’ın bu hafta birleşik arap emirlikleri’nde de görüşmelerde bulunacağı belirtildi. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;