Türkiye-ABD ilişkileri

ABD Senato heyeti İstanbul’da

ABD Başkanlık seçiminde Demokrat Parti’nin en güçlü adayı olan Hillary Clinton’a en yakın isimlerden Senatör Gillibrand Türkiye’de. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşecek olan Gillibrand, IŞİD’le mücadele ve mülteci krizinde Obama’ya yönelik eleştirileriyle gündeme gelmişti.

Gillibrand, 7 Ocak Cuma günü İstanbul'da. [Fotoğraf: AP]

abd'den türkiye'ye yapılan resmi ziyaretler sıklık kazandı. genelkurmay başkanı dunford'un ziyaretinin ardından demokrat partili senatörler istanbul’da. başkan obama’nın partisi olan demokrat parti’ye mensup senatör kirsten gillibrand ve beraberindeki heyet, saat 16:00’da cumhurbaşkanı erdoğan ile, ardından 19:30’da başbakan davutoğlu ile görüşecek.

erdoğan, bugün cuma namazı çıkışı soruları yanıtlarken, heyetle yapacağı görüşmede rusya'nın suriye'deki türkmen bölgelerine yönelik saldırılarını gündeme getireceğini söyledi.

abd heyetinin ziyareti, 23 ocak'ta abd başkan yardımcısı joe biden'ın ziyaretinin öncesinde gerçekleşiyor.

kirsten gillibrand, abd’de 2016 sonunda yapılacak olan başkanlık seçiminde demokratların adayı olarak yarışan hillary clinton’a en yakın isimlerden.

2000 yılındaki senato seçimlerinde aday olan ve kazanan clinton’ı o dönemden bu yana destekleyen avukat gillibrand, ilk adaylığı sırasında seçim kampanyası için yüklü miktarda bağışı da yapmıştı. 2016’daki başkanlık yarışında da hillary clinton’un kampanyasına destek veriyor.
2008’den bu yana senato’da görev yapan gillibrand, son olarak kasım ayında katıldığı bir televizyon programında obama’nın suriye’ye 50 askeri danışman göndermesini eleştirmiş, “suriye’de karaya amerikan askerinin postalı değecekse, kongre’nin onayını alması gerekiyor” demişti. gillibrand, suriyeli muhaliflere silah ve cephane verilmesini de eleştiriyor, silahların işid’in eline geçebileceğini söylüyor.

aynı programda obama’nın işid stratejisini desteklemediğini söyleyen senatör, işid’in bölgesel bir sorun olduğunu ve abd’nin sadece insani krizle ilgilenmesi gerektiğini de belirtti. “avrupalı partnerlerimiz suriye’den kaçan aileler için önemli sorumluluklar alıyor. almanya’nın yaptığı öne çıkıyor. bence amerika da daha fazlasını yapmalı” dedi.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;