IŞİD

ABD Suriye’de IŞİD ve Nusra'yı vuruyor

ABD ve beş Arap ülkesi, Suriye'deki IŞİD ve Nusra hedeflerini havadan ve denizden füzelerle vuruyor. AFP haber ajansı şu ana kadarki saldırılarda en az 120 IŞİD üyesinin öldüğünü açıkladı. Operasyonda ölenler arasında siviller de var.

Konular: Ortadoğu, ABD, Fransa, Suriye
Kızıldeniz ve Basra Körfezi'nden kalkan uçakların fotoğrafları ABD donanması tarafından paylaşıldı. [Fotoğraf: US Navy]

abd ve beş arap ülkesi suriye'deki işid ve nusra cephesi hedefleri gece saat 03:30'dan bu yana vuruyor. saldırılar, özellikle işid'e ait kritik noktaları hedef alıyor. afp haber ajansı şu ana kadarki saldırılarda ölen işid üyelerinin sayısının en az 120 olduğunu duyurdu.

işid'in en büyük eğitim kamplarından biri vuruldu

uçaklar işid'in kalesi rakka kenti ile irak sınırındaki bölgelerde onlarca hedefi vurdu. hedefler arasında silah ikmal noktaları ve işid'in cephanelikleri var. rakka, işid’in komuta kademesinin merkezi konumunda. değişik bölgelere düzenlenecek saldırılar buradan yönetiliyor. rakka'yı hedefleyen saldırılarda ürdün savaş uçakları da yer aldı.

al jazeera kaynaklarına göre, ülkenin doğusundaki deyr ez zor kentinde ise 22 hava saldırısı gerçekleşti. kentin elbu kemal kasabasında bulunan işid'in en büyük eğitim kamplarından biri de vurulan hedefler arasında. özellikle yabancı işid üyelerinin eğitildiği kampa sekiz füze isabet etti. işid’in elbu kemal bölgesinde çok büyük bir eğitim kampı bulunuyor. değişik ülkelerden gelen kişiler buralarda teorik ve pratik eğitimden geçiriliyor. 

abd bugünkü saldırıda haseke’ye bağlı şeddade kasabası ile irak sınırındaki hol bölgelerini de vurdu. bu bölgeler uzun zamandır işid’in kontrolünde bulunuyor. al jazeera'ye konuşan görgü tanıkları çok sayıda işid üyesinin yanık cesetlerinin bulunduğunu belirtti.

nusra cephesi de vuruldu

abd ve koalisyon ülkeleri işid'in yanı sıra el kaide'nin suriye kolu olarak bilinen nusra cephesi'ni de hedef aldı.

savaş uçakları, nusra cephesi'nin etkili olduğu ülkenin kuzeybatısındaki bazı bölgelere hava saldırısı düzenledi. 

hava saldırılarında en az 30 nusra cephesi üyesi öldü.

nusra cephesi'nin idlib-halep arasındaki bölgelerde hedef alındığı saldırılarda ayrıca üçü çocuk sekiz sivil hayatını kaybetti.

rakka'da siviller kenti terk ediyor

suriye insan hakları gözlemevi, abd ve koalisyon ülkelerinin işid'in kalesi konumundaki rakka'yı yoğun bir şekilde bombalamasının ardından sivillerin kenti terk etmeye başladığını açıkladı.

reuters'a konuşan bölge sakinine göre, hava saldırılarının başlamasının ardından sabahın erken saatlerinde bölge halkı kenti terk ederek kırsal kesime hareket etti. 

'abd şam'ı bilgilendirdi'

suriye devlet televizyonuna göre, abd suriye'nin bm temsilcisi'ni, işid'e yönelik borbardımandan 'saatler önce' bilgilendirdi. ihbariye televizyonuna göre ise, amerikan dışişleri bakanlığı bu bilgilendirmeyi doğrudan suriye dışişleri bakanlığı'na yapmadı, şam yönetimi, irak dışişleri bakanlığı üzerinden bilgilendirildi. 

rusya'dan açıklama

moskova yönetimi, suriye'de işid'e karşı düzenlenecek hava saldırılarının şam rejimiyle koordineli bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini açıkladı.

rusya dışişleri bakanlığı, "bu tarz bir eylem sadece uluslararası hukuk doğrultusunda gerçekleştirilebilir. bundan dolayı söz konusu operasyon ancak suriye hükümetinin rızası veya bm güvenlik konseyi'nin kararıyla yapılabilir. bölgede jeopolitik bir misyon üstlenirken bölgedeki ülkelerin egemenlik haklarını ihlâl etmek sadece tansiyonu yükseltir ve durumu daha da istikrarsızlaştırır" açıklamasında bulundu.

'sorumlusu suudi arabistan'

saldırıların ardından reuters'e konuşan bir işid komutanı, saldırılara izin vermesi nedeniyle suudi arabistan'ı suçladı. adı açıklanmayan işid üyesi, "saldırılara karşılık vereceğiz" dedi. 

beş arap ülkesi de katıldı

operasyonla ilgili ilk açıklama amerikan savunma bakanlığı'ndan (pentagon) geldi. pentagon sözcüsü john kirby, "abd ordusu ve ortak ülkelerin güçlerinin, avcı ve bombardıman uçakları ve tomahawk kara saldırı füzelerini kullanarak, suriye’deki irak şam islam devleti (işid) teröristlerine karşı askeri eylemde bulunduğunu teyit edebilirim" dedi.

hava operasyonuna abd ve koalisyon ülkelerinin yanı sıra beş arap ülkesi de katıldı.

reuters'e bilgi veren abd’li yetkililere göre bahreyn, suudi arabistan, ürdün ve birleşik arap emirlikleri doğrudan hava saldırılarına katılırken katar da destek verdi. 

ingiltere savunma bakanlığı ise, suriye'deki işid'e yönelik hava saldırılarında yer almadıklarını, saldırılara katılıp katılmama kararının henüz verilmediğini açıkladı.

nato da benzer bir açıklamayla suriye'de işid hedeflerinin vurulmasına dair düzenlenen operasyonda yer almadıklarını duyurdu. 

abd uçakları 8 ağustos'tan bu yana irak'taki işid hedeflerine yönelik 200'e yakın hava operasyonu düzenledi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;