Ekonomi

"Ak Saray" 1 milyar 370 milyon TL

Maliye Bakanı, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bütçesinin 1 milyar 370 milyon TL olduğunu açıkladı.

Konular: Türkiye
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin 2015 yılı bütçesinin geneli üzerindeki sorularını yanıtladı. [Fotoğraf-AA]

şimşek, tbmm plan ve bütçe komisyonu'nda milletvekillerinin 2015 yılı bütçesinin geneli üzerindeki soru ve eleştirilerine cevap verdi. 

cumhurbaşkanlığı sarayı'nın toplam maliyeti ve maliyetin hangi bütçeden karşılanacağı sorusunu da yanıtlayan şimşek, yeni hizmet binasının proje bedelinin toplam 1 milyar 370 milyon lira olduğunu, bu zamana kadar tümü başbakanlık bütçesinden olmak üzere 963,4 milyon lirasının harcandığını, 2015 yılında tamamlanmasının planlanması nedeniyle söz konusu yıla ilişkin bütçeye 300 milyon lira ödenek ayrıldığını bildirdi.

cumhurbaşkanlığı uçağı

türkiye'nin yeni aldığı tc-tur kuyruk tescilli uçağın maliyetinin sorulması üzerine şimşek, şu bilgileri verdi: 

"söz konusu uçak geniş gövdeli, uzun menzilli airbus a330-200 tipi tc-tur tescilli uçak olup halihazırda devlet erkânı tarafından kullanılmaya başlanmıştır. uçağın türk hava yolları aracılığıyla satın alınmış olması ve henüz devrinin yapılmamış olması nedeniyle şimdiye kadar bütçeden herhangi bir ödeme yapılmamıştır. bu yıl içinde başbakanlık bütçesinden ödeme yapılması planlanmaktadır. uçağın sözleşmede yer alan satın alma bedeli ile uçak içinde yapılan bazı düzenlemelerle birlikte toplam maliyeti 185 milyon dolardır." 

‘suriyelilere 4,5 milyar dolar harcandı’

suriye’den gelen göçmenlerin maliyetinin sorulması üzerine de şimşek, "bugüne kadar bütçeden 2 milyar 315 milyon 629 bin 152 lira harcanmış. şimdi diyeceksiniz ki, 'bazı rakamlar zikrediliyor, buradaki fark ne?’ birleşmiş milletler’in bir standardı var. çünkü bu konudaki harcamayı sadece bütçeden yapmıyoruz. mahalli idarelerin çabaları var, başka ayni yardımlar var. bizdeki rakam en son 4,5 milyar dolar" ifadesini kullandı. 

yeni gelir kanunu tasarısı

yeni gelir vergisi kanun tasarısı hazırlanırken ilgili kesimlerle görüşülmediği eleştirisinin gerçeği yansıtmadığını dile getiren şimşek, konuyla ilgili tüm kesimlerle görüşüldüğünü ifade etti. 

"bu yapı iyi mi? değil. oecd tanımına göre baktığınız zaman dolaysız vergide durum yine iyi değil" diyen şimşek, bunun için gelir vergisi kanun tasarısı’nı hazırladıklarını bildirdi. bu tasarıyla önemli düzenlemeler yapmak istediklerini belirten şimşek, "maliye’nin sıkıntısı şu; mükellefin vergi kaçırdığını ispat yükümlülüğü bizdedir, bu çok zordur. halbuki anglosakson ülkelerinde, hatta kıta avrupası’nın bazı ülkelerinde bu yükümlülük mükellefe aittir. ben her serbest meslek erbabına, ofise denetim elemanı 24 saat boyunca koyamam ki. koysam bile tespit edemem ki. işin bu boyutu var" diye konuştu. 

türkiye’nin asıl sorununun dolaysız vergilerde olduğunu belirten şimşek, bunun için de dört gözle gelir vergisi kanun tasarısı’nın yasalaşmasını beklediklerini söyledi. şimşek, dolaysız vergilerdeki sorunların çözümü halinde rekabet gücünü etkileyen dolaylı vergilerde indirime dahi gidilebileceğini kaydetti. 

"bu seneye ilişkin bir fark öngörülmüyor"

şimşek, memur maaşlarına 2015 yılında enflasyon farkının verilip verilmeyeceğiyle ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: 

"bu seneye ilişkin bir fark öngörülmüyor. neden? çünkü toplu sözleşme yapıyorsunuz. toplu sözleşmede, sadece 175 liralık brüte bakarsanız o çok kısmi olur. öğretmenlerimize ayrıca 75+75 lira seyyanen artış sağlandı. sadece bunun etkisi yanlış hatırlamıyorsam 1 milyarın üzerindeydi. bu hususu hiç dikkate almıyorsunuz. 4c’ye ilişkin, geçici personel ücretlerinde brüt ilave 350 lira artış, artı bir de aile yardımı getirildi. bunların hepsini dikkate aldığınız zaman, olay göründüğü gibi değil. 2014 yılında en düşük memur maaşı bu haliyle yüzde 8,3 artmış olacak, ortalama memur maaşı artışı yüzde 8,5. yeni göreve başlayan öğretmen maaşı ise yüzde 14,4 artacak. en düşük memur emekli aylığı yüzde 12,8. 5’inci dereceden emekli olan bir memurun ikramiyesi yüzde 12,4 oranında artmış olacak." 

"vergi muafiyeti tanınan vakıf sayısı 260"

vergi muafiyeti tanınan arazilere ilişkin bir soruyu da yanıtlayan şimşek, bakanlar kurulu kararı ile vergi muafiyeti tanınan vakıf sayısının 260 olduğunu bildirdi. söz konusu rakamın yıllara göre dağılımını da veren şimşek, 1991 yılına kadar 115, 1992-2001 yılları arasında 77, 2002-2014 yılları arasında da 68 vakfa muafiyet tanındığını kaydetti. 

kamuoyunda 2b olarak bilinen arazilerin satış gelirlerine ilişkin son rakamları da paylaşan şimşek, söz konusu satıştan bugüne kadar 3,2 milyar lira gelir elde edildiğini bildirdi. 

güvenlik harcamaları

güvenlik harcamaları için bütçeden ayrılan paya ilişkin bir soru üzerine şimşek, bu yıl için yaklaşık 45 milyar lira ayrılan ödeneğin, 2015 yılında 47,4 milyar liraya çıkacağını ifade etti. 

şimşek, bu artış oranının neredeyse deflatörün altında olduğunu belirterek, "öyle bir hava estiriliyor ki sanki türkiye savaşa girecekmiş gibi. yok öyle bir şey. biz tam aksine bölgemizde huzur, barış... bu bölge çok çekti, ortadoğu'da çok gözyaşı döküldü" dedi. 

güvenlikle ilgili kurumların bütçesinin milli gelir içindeki payının 2002 yılında yüzde 3,5 olduğunu anımsatan şimşek, bu oranın gelecek yıl 2,44'e inmesinin beklendiğini kaydetti. şimşek, toki'nin inşa ettiği kalekollar için bu yıl harcanacak paranın 300-500 milyon lirayı geçmeyeceğini bildirdi. 

örtülü ödenek

kamuoyunda "örtülü ödenek" olarak bilinen gizli hizmet giderleri hakkında da konuşan şimşek, bunun genel bütçe başlangıç ödeneklerinin toplamının binde 5'ini geçemeyeceğini söyledi.

şimşek, bu kapsamda geçen yıl 990,3 milyon lira, 2014 yılının başından bu yana da 874,9 milyon lira harcandığını dile getirerek, bütün harcamaların kanunlar çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizdi. 

"cari açıkta enerji hariç milli gelirin yüzde 1’i kadar fazla var"

cari açığa ilişkin bazı milletvekillerinin, "enerji hariç bile açık var" iddialarına da cevap veren şimşek, 12 aylık bazda bakıldığı zaman enerji hariç milli gelirin yüzde 1’i kadar fazlanın olduğunu söyledi. şimşek bütçeye ilişkin tahminlerin de tutturulacağını vurguladı. 

bunlara karşın enflasyonda önemli bir sapmanın olduğunu dile getiren şimşek, bunda da kuraklığın büyük etkisi olduğunu ifade etti. 

"2017 yılına kadar tasarruf oranını yüzde 17’nin üzerine çekmeyi düşünüyoruz"

orta vadeli program'ın (ovp) yapısal problemlere çözüm üretmediğine ilişkin eleştirilere de cevap veren şimşek, 2013 yılında cari açığı azaltacaklarını, tasarruf oranlarını artıracaklarını söylediklerini hatırlattı. 

şimşek şunları belirtti: 

"tasarruf oranı 2013’te yüzde 13,4’tü. 2014 yılını muhtemelen yüzde 15 civarında bir tasarruf oranıyla kapatacağız. yeterli mi? değil ama hedefe yönelik bir süreç var. 2017 yılına kadar da tasarruf oranını yüzde 17’nin üzerine çekmeyi düşünüyoruz. aynı şekilde yüzde 8 civarında bir cari açık vardı, şimdi yüzde 5,7. tabii cari açık ciddi bir yapısal sorun. cari açık önemli ölçüde katma değer zincirindeki yerimizle ilgilidir ama önemli ölçüde de son 10 yılda, özellikle de emtia fiyatlarında bazılarına göre süper döngü dedikleri bir dönem söz konusu. şimdi bunu göz ardı edemeyiz. önümüzdeki 10 yıl içinde muhtemelen emtia fiyatlarının etkisi zayıflayacak ve bizim ovp’de öngördüğümüzden daha güçlü bir iyileşme söz konusu olabilir."

tarım arazilerinin çiftçilere satışı için genelgenin ne zaman çıkacağına yönelik soruyu da yanıtlayan şimşek, buna ilişkin söz aldığını ve genelgenin bir ay içinde çıkacağını söyledi. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;