Türkiye

AKP'de değişim kongresi

Başbakan Erdoğan'ın son kez genel başkan adayı olacağı iktidar partisinin olağan kongresi, Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Son kez aday

'Hedef 2023'

MKYK listesi

AK Parti 2015 yılı Eylül ayında olağan kongresini yapmıştı. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

türkiye'de on yılı aşkın süredir iktidarda olan adalet ve kalkınma partisi'nin (akp), yeni yönetimini belirleyeceği '4. olağan büyük kongre'si  başbakan recep tayyip erdoğan'ın konuşmasıyla başladı.

ankara'nın en büyük spor salonu arena'yı, ak partililer sabahın erken saatlerinden itibaren doldurdu. partililer, salon dışındaki arama noktalarından geçirilerek salona alındı.

başbakan recep tayyip erdoğan, aydınlıkevler'deki evinden arena spor salonu'na geldi.

başbakan ve eşi emine erdoğan, bütün salonu dolaşarak kongreye katılanları selamladı.

kongre için arena'ya gelen başbakan recep tayyip erdoğan ilk olarak salonun dışındaki partililere seslendi. erdoğan, ""bugün sizlerle salon içinde bulunmak isterdik, takdir edersiniz ki salon dolu, dışarıda tedbirlerimizi aldık hazırlıklarımızı yaptık dev ekranlarda inşallah sonuna kadar birlikte izleme imkanımız olacak" dedi.

salondaki sloganlar

sahne tasarımında mavi zemin üzerine, mavi ışıklarla belirginleştirilen büyük bir dünya haritası kullanıldı. sahnede kongrenin ana sloganı, "büyük millet, büyük güç, hedef 2023" yazısı da yer alıyor.

salondaki diğer sloganlar ise, ''hayallerimiz var, sevdamız var'', ''bir olduk, birlik olduk, "birlikte türkiye olduk'', ''durmak yok, yola devam'', ''tükiye'nin partisi, türkiye'nin lideri'', ''her şey türkiye için, bu işık sönmeyecek'', ''biz birlikte türkiye'yiz''.

kongrenin yabancı konukları

bunlar arasında, mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi, irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı mesud barzani, almanya eski başbakanı gerhard schröder ve hamas lideri halid meşal de yer alıyor.

büyük değişiklikler yaşanacak

parti tüzüğündeki milletvekillerine üst üste en fazla üç dönem görev alma sınırı getiren düzenleme nedeniyle, kadroda ilk kez büyük değişiklikler yapılacak. partiyi hem 2013’teki yerel seçimlerle, hem de 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlayacak yönetimin belirleneceği kongrede erdoğan da son kez ve tek başına genel başkanlığa aday olacak. 

kongrede 50 kişilik merkez karar yürütme kurulu’nu (mkyk) görev alacak isimler için erdoğan’ın hazırladığı liste açıklanacak. erdoğan bu isimleri belirlemek için geçtiğimiz haftalarda ak partili milletvekillerine ve il başkanlarına bir anket yapmıştı. 
 
halkın sesi partisi'ni (has parti) feshederek akp'ye katılan numan kurtulmuş, demokrat parti eski genel başkanı süleyman soylu ve anayasa mahkemesi eski raportörü hukukçu osman can gibi isimlerin yönetim kademelerinde görev alma ihtimalleri var.
 
erdoğan söz konusu isimlerle ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "hepsine mkyk içinde yer vermemiz mümkün değil. omurgayı da güçlü tutmamız lazım. bunu hücre tazelemesi olarak ifade ediyorum. tazelemeyi yaparken de omurgamızı da aynen muhafaza edeceğiz" diye konuşmuştu.
 
14 ağustos 2001’de kurulan ak parti, 2002, 2007 ve 2011 yılındaki genel seçimlerde tek başına iktidar koltuğuna oturmayı başarmıştı. 
 
ağır topların kaderi belli olacak
 
üç dönem görev yapma sınırlaması nedeniyle aralarında bakanların da olduğu pek çok ismin siyasi kariyerleri bu kongrede belli olacak. 
 
partinin ve hükümetin önde gelenlerinden bülent arınç, binali yıldırım, beşir atalay, hüseyin çelik, ali babacan, bekir bozdağ, tbmm başkanı cemil çiçek, faruk çelik, mehdi eker, egemen bağış, idris naim şahin, hayati yazıcı, nihat ergün, recep akdağ bu isimlerin arasında başlıca olanlar. 
 
dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, milli eğitim bakanı ömer dinçer, ekonomi bakanı zafer çağlayan, ve maliye bakanı mehmet şimşek ise henüz üçüncü dönemlerini tamamlamadı. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;