Birleşmiş Milletler

Almanya'dan Türkiye'ye destek

Başbakan Davutoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştü. Başbakanlık, Merkel'in Türkiye’ye, "gerek PKK gerek DEAŞ’a karşı yürüttüğü mücadelesinde güçlü şekilde destek verdiğini" açıkladı.

Türkiye Başbakanı Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Merkel [Fotoğraf: AA-Arşiv]

başbakan ahmet davutoğlu, almanya başbakanı angela merkel ile bugün, bm genel sekreteri ban ki-moon ile ise dün akşam telefonda görüştü.

merkel son günlerdeki saldırılar neticesinde hayatını kaybeden siviller ve güvenlik görevlileri için taziye dileklerini iletti. başbakanlık’tan yapılan açıklamada, “merkel, almanya’nın ülkemizle dayanışma içinde olduğunu, türkiye’yi, gerek pkk gerek deaş’a karşı yürüttüğü mücadelesinde güçlü şekilde desteklediklerini, teröre karşı alınan önlemler bağlamında ülkemizle hem ikili düzeyde hem de nato çerçevesindeki mevcut işbirliğini sürdüreceklerini belirtmiştir” ifadesi kullanıldı.

bm genel sekreteri ban ki-moon da davutoğlu'na taziyede bulundu. 

başbakan davutoğlu iki lidere de türkiye’nin işid, pkk ve dhkp-c gibi örgütlere karşı yürüttüğü mücadele ve operasyonlar hakkında bilgi verdi. türkiye’nin suriye’de krizin başından bu yana üstlendiği büyük insani yüke değindi. başbakan sınır ötesi harekâtın, türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkına dayandığını belirtti.

‘lüzum görüldüğü zaman sınır ötesi harekât’

davutoğlu’nun merkel ile görüşmesiyle alakalı başbakanlık bilgilendirme notunda şu ifadeler de kullanıldı:

başbakan sayın ahmet davutoğlu, bazı alman bakanların ülkemizdeki çözüm sürecine ilişkin beyanlarına atıfla, türkiye’nin bir yandan çözüm ve demokratikleşme yönünde adımlarını sürdürürken, diğer yandan ulusal güvenlik ve kamu düzenini koruma yönündeki kararlılığını taviz vermeksizin devam ettireceğini, bu kapsamda terörle mücadele alanında ihtiyaç duyulan her tedbirin alınacağını, lüzum görüldüğü zaman sınır ötesi harekâtın da devam edeceğini vurgulamıştır. şansölye merkel, bu tutumumuzu memnuniyetle karşıladığını ve önemsediğini belirtmiştir.

şansölye merkel ayrıca, her iki müttefik ülkenin karşı karşıya bulunduğu terörizm tehditleri ve yasadışı göç hareketleri konusunda danışma ve işbirliğinin artırılması amacıyla, iki ülke içişleri bakanlarının bir araya gelerek ortak bir çalışma başlatmasını önermiştir. sayın başbakan bu öneriyi desteklediğimizi ifade etmiştir.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;