Avrupa

Ankara'dan Paris'e yaptırım

Başbakan Erdoğan, 'soykırım' yasasının kabulü sonrası 8 maddelik paketi duyurdu. Paris Büyükelçisi çağrıldı, askeri faaliyetler iptal edildi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Katılım manidar'

'Bu girişim haksız'

'Düşünce özgürlüğü yok'

Erdoğan, unutturulmak istenen soykırımları dünyanın her yerinde anlatacaklarını söyledi. [Reuters]

türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan, 'ermeni soykırımı'nın reddine bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezası getiren tasarının fransa ulusal meclisi'nde kabulünün, ikili ilişkilerde telafisi zor yaralar açacağını söyledi.

erdoğan, ukrayna devlet başkanı viktor yanukoviç'le ankara'da yaptığı görüşmeden sonra fransa'ya karşı alınan yaptırım kararlarını açıkladı. "şimdi tabi ki fransa ile ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz. bundan sonraki tavra göre tepkilerimizi etap etap gözden geçireceğiz" diyen erdoğan, 8 maddelik paketi şu sözlerle ilan etti:

  • şu anda istişareler için paris büyükelçimizi ankara'ya çağırıyoruz.
  • şu andan itibaren siyasi, askeri ve ekonomik mahiyette ziyaretlerle, panel, kurs ve personel değişimi gibi faaliyetleri iptal ediyoruz.
  • avrupa birliği çerçevesindeki eşleştirme projelerinde fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz.
  • fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz.
  • ikili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz.
  • askeri uçuşlar için yıllık toptan verilen bütün üs uçuş iniş ve kalkış izinlerini iptal ediyoruz. her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz. 
  • askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularını bugünden itibaren reddediyoruz.
  • 2012 yılı ocak ayında iki ülke ekonomi bakanlarının eş başkanlığında yapılması tasarlanan türkiye-fransa ekonomik ve ticari ortalık komitesi toplantısına katılmıyor, bu toplantıyı gerçekleştirmiyoruz.

erdoğan, yaptırımları "altını çizerek söylüyorum, yasanın fransa'daki seyrine göre yeni yaptırımlar gündeme gelecek ve tarafımızca hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde uygulanacaktır" sözleriyle şeklinde bitirdi.

oylamaya katılıma dikkat çekti

türkiye başbakanı, "577 milletvekilinden oluşan fransa ulusal meclisi'inde böyle hassas bir oylamanın onda biri bile bulmayan bir katılımla gerçekleşmiş olması çok daha manidar. bunlar ne kadar ciddiyetten uzak bir yaklaşım tarzıdır, nasıl sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil" diye konuştu.

sarkozy'nin seçimler için türkiye'yi feda ettiğini dile getiren erdoğan, "şunu çok açık söylüyorum, bu oylama türkiye'den ziyade fransa'ya, fransa halkına ve fransa'nın üzerinde inşa edildiği ilkelere haksızlıktır. şimdi ben şu soruyu soruyorum: fransa'da düşünce özgürlüğü var mı? cevabını da ben veriyorum: yok" ifadelerini kullandı.

fransa'da seçimlerden önce ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yapıldığını vurgulayan erdoğan, "bu özgür tartışma ortamını ortadan kaldırmıştır. ne yazık ki fransız ihtilalinin simgeleri özgürlük ve eşitlik ilkeleri, bugün fransız parlamentosu tarafından ayaklar altına alınmıştır. herhalde bundan sonra fransa voltaire ve montesquieu'yu konuşmaz" dedi.

'unutturulmak istenen soykırımları anlatacağız'

fransa halkının gerçekleri öğrenebilmesi için bilgilendirme çabasına girişeceklerini aktaran erdoğan, sözlerini "tabi sadece fransa halkını değil, afrika'yı da bilgilendireceğiz. ortadoğu'yu da bilgilendireceğiz. bugüne kadar unutturulmak istenen soykırımları, dünyadaki ülkeleri dolaşarak anlatacağız" cümleleriyle sürdürdü.

türkiye'de resmi-gayri resmi 100 bin civarında ermeni'nin yaşadığını hatırlatan erdoğan, "dost düşman herkes bilsin ki, tarihimizle gurur duyuyoruz. tarih parlamentolardaki oylamalarla yazılmaz, olsa olsa tarih oylamalarla çarpıtılır" diye konuştu.

büyükelçiden veda mesajı 

ankara’nın geri çağırdığı paris büyükelçisi tahsin burcuoğlu ise bir veda mesajı yayınlayarak cuma sabah uçağıyla türkiye’ye döneceğini belirtti. 

bucuoğlu, fransa’da yaşayan türk toplumuna paris büyükelçiliği’nin internet sitesi üzerinden ilettiği veda mesajında, “yaşadığınız ülkenin kanunlarına uymaya ve demokratik haklarınızı sonuna kadar kullanmaya devam etmenizi beklediğimi ifade etmek istiyorum” diye seslendi. burcuoğlu mesajını “yakında tekrar görüşme ümidiyle” cümlesiyle sonlandırdı.
 
burcuoğlu yasa tasarısına karşı tepkisini de düzenlediği basın toplantısında dile getirdi. fransa parlamentosunun kararının eski kötü günlere dönüş anlamına geldiğini belirten burcuoğlu yasa teklifiyle ilgili görüşmeler sırasında türkiye'ye destek veren milletvekillerine teşekkür mektubu göndereceklerini ifade etti.   
 
yasa teklifinin fransız hükümetini de ikiyi böldüğünün görüldüğünü dile getiren burcuoğlu, bunun en son somut örneğinin kültür bakanı frederic mitterrand'ın yasa teklifi aleyhinde görüş bildirmesi olduğunu söyledi. burcuoğlu, kendilerine çeşitli çevrelerden gelen bilgiye göre fransız hükümetinin 23 şubat'a kadar meclisten geçen yasa teklifini senato gündemine götürme amacında olmadığını vurguladı. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;