Kürt sorunu

Atalay'dan 'provokasyon' uyarısı

Başbakan Yardımcısı, İmralı'yla diyaloğun devamında kararlı olduklarını ancak bunu engellemek isteyenler olabileceğini söyledi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Nabız yokladı

Partililere seslendi

Temkinli konuştu

BDP'den yapılan açıklamada, Öcalan'ın 'Önder, Buldan ve Tan'dan oluşan ikinci heyeti' beklediği belirtilmişti. [AA]

başbakan yardımcısı beşir atalay, pkk'nın silah bırakması için örgütün cezaevindeki lideri abdullah öcalan'la başlatılan diyalog sürecinin arkasında olduklarını söyledi.

perşembe akşamı diyarbakır'da ak parti il danışma meclisi toplantısında konuşan atalay, "bunu istemeyenler olabilir, provokasyonlar olabilir ama biz kararlıyız. devletin tüm kurumlarıyla mücadelemizi ve çabamızı sürdüreceğiz" dedi.

iki gün boyunca diyarbakır'da kürt sorunu'nun çözümüne yönelik yeni süreçle ilgili nabız yoklayan atalay, "türkiye'nin her kesiminden bütün bölgelerden bir destek var. bu sürecin her safhası iyi planlanıyor ve yürütülüyor. bunu yaparken, herkesin desteğini almak istiyoruz" diye konuştu.
 
atalay daha sonra ntv televizyonu'nda katıldığı programda, "barış ve demokrasi partisi (bdp) heyetinin cumartesi günü imralı'da öcalan'la yapacağı görüşmeden sonra "pkk'dan eylemsizlik kararı çıkar mı?" şeklindeki soruya ise temkinli cevap verdi. atalay, sürecin olumlu ilerlediğini ancak hükümet olarak içeriğiyle ilgili olarak konuşmadıklarını belirtti. 
 
bdp'nin tavrını olumlu bulduğunu da aktaran atalay, "seçilmiş siyasetçiler devrede olsun. müzakere dediğimiz o kavram siyaset dili havasında olsun. zaten diğer kesimlerle görüşmeler bildiğiniz gibi diğer kurumlarımızın temsilcileri yapıyor" dedi.
 
heyet yola çıkmak için hazır
 
siyaseti ve kamuoyunu uzun süredir meşgul eden 'öcalan'la görüşecek bdp heyetinde kimlerin yer alacağı' perşembe günü yanıt bulmuştu.
 
adalet bakanlığı; bdp milletvekilleri, sırrı sürreyya önder, altan tan ve pervin buldan'ın imralı' adası'na gitmesini onaylamıştı.
 
bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş da, öcalan'ın göndereceği mesajın örgüte aktarılmasını sağlayacaklarını söylemişti
 

imralı adası'na gidecek kişilerden pervin buldan, faili meçhul bir cinayete kurban giden kürt siyasetinin önemli isimlerinden savaş buldan’ın eşi.

adıyamanlı bir türkmen olan sırrı süreyya önder bdp'de son dönemde en çok öne çıkan isimlerden biri. önder, sol kesimlere yakın bir siyasetçi olarak tanınıyor.

altan tan ise önder'in aksine islami çizgiden gelen bir siyasetçi. tan, daha önce refah partisi’nde (rp) de görev yapmıştı.

bakanlar kurulu'nun gündeminde 
 
bdp heyetininin imralı'ya gidişi ve atalay'ın diyarbakır'daki temaslarının cuma günkü bakanlar kurulu toplantısının da başlıca gündemini oluşturması bekleniyor. diyalog sürecinden gelinen noktanın masaya yatırılacağı toplantı sonrası hükümet sözcüsü bülent arınç bir açıklama yapacak.
 
ak parti hükümetinin kürt sorununun çözümü için başlattığı dört aşamalı planın önemli bir ayağını bdp milletvekillerinin imralı ziyareti oluşturuyor. çünkü bu görüşmede öcalan'ın, bdp ve dtk'nın yanı sıra pkk'nın kandil ve avrupa kollarına birer mektup göndermesi bekleniyor.

öcalan'ın pkk'ya göndereceği mektupta 'çatışmasızlık' çağrısı yapması da, bu planda yer alıyor.

dtk eşbaşkanı ahmet türk ve bdp batman milletvekili ayla akat, geçen ay başında hükümetin başlattığı diyalog süreci kapsamında ilk kez öcalan'la görüşmüştü.

başbakan recep tayyip erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, dağdaki pkk'lılarla kucaklaşanların öcalan'la görüşemeyeceğini belirtmiş ve hassasiyetlere darbe vuranların da 'imralı sürecinde' aracı olamayacağını söylemişti.

erdoğan'ın açıkladığı kriterler sonrası ahmet türk ve dtk'nın diğer eşbaşkanı aysel tuğluk ile bdp eşbaşkanları, imralı'ya gidecekleri açıklanan kişiler arasında yer almamıştı. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;