Bahreyn'de isyan

Bahreyn'deki protestolara polis müdahalesi

Bahreyn'de muhalif lider Selman'ın tutuklanmasını protesto edenlere güvenlik güçleri müdahale etti. Birçok göstericinin yaralandığı müdahale sonrası gözaltılar var.

Konular: Bahreyn, Ortadoğu
Göstericiler altı gündür gözaltında tutulan muhalif lider Ali Selman'ın serbest bırakılmasını istiyor. [Fotoğraf: AP]

bahreyn'deki ana muhalefet hareketi milli islami uzlaşı cemiyeti (el-vifak) genel sekreteri ali selman'ın tutuklanmasına karşı düzenlenen gösteriye güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu birçok gösterici yaralandı.

yazılı açıklama yapan vifak, farklı bölgelerde sabahtan geceyarısına kadar devam eden gösterilere 10 binlerce kişinin katıldığını açıkladı.

açıklamada, gösterilere müdahale eden güvenlik güçlerinin "aşırı kuvvet kullanması" sonucu bazı göstericilerin yaralandığı ifade edildi.

bahreyn polisinin biber gazlı müdahalesinden sonra birçok kişi de gözaltına alındı. bahreyn'in şii bölgelerinde gerçekleşen olaylarda polis göstericilerin batıya doğru ilerleyişini engellemek için barikatlar kurdu. 

körfez'de gerginlik

iran dışişleri bakanı cevad zarif, çarşamba günü selman'ın hemen serbest bırakılmasını talep etmiş, konuyla ilgili bölge ülkelerinin bazı dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmesi yapmıştı. zarif mevkidaşlarından selman'ın serbest bırakılması için çaba göstermelerini istemişti.

bahreyn dışişleri bakanlığı ise, gözaltına alınan muhalif lider ali selman'ın serbest bırakılması çağrısı yapan iran'ı bahreyn'in içişlerine müdahale etmekle suçladı.

körfez işbirliği konseyi (kik) de bahreyn'deki vifak cemiyeti genel sekreteri hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili iran dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamayı kınadı.

tutuklanalı 6 gün oldu

49 yaşındaki muhalif lider ali selman, kanunlara göre suç işlediği konusunda kendisine atfedilen konuların soruşturulması için ceza işleri genel müdürlüğü tarafından pazar günü ifadeye çağrılmıştı. selman ifadesinin ardından gözaltına alınmıştı.

ülke şubat 2011'de "daha fazla demokrasi ve reform" talebiyle şii - sünni muhalefetin desteklediği gösterilere sahne olmuş, olaylar karşısında hükümetin sergilediği sert tutum nedeniyle muhalefetteki el-vifak cemiyeti milletvekilleri görevinden istifa etmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;