Ortadoğu

Bahreyn'den İran'a suçlama

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, gözaltına alınan muhalif lider Ali Selman'ın serbest bırakılması çağrısı yapan İran'ı Bahreyn'in içişlerine müdahale etmekle suçladı.

Konular: İran, Bahreyn, Ortadoğu
Bahreyn'de Çarşamba günü muhalif lider Ali Selman'ın serbest bırakılmasını isteyen göstericilere polis müdahale etmişti. [Fotoğraf: EPA]

bahreyn resmi haber ajansına (bna) göre, dışişleri bakanlığı, iran dışişleri bakanı muhammed cevad zarif'in bahreyn ana muhalefet hareketi milli islami uzlaşı cemiyeti (el-vifak) genel sekreteri ali selman'ın acilen serbest bırakılması çağrısını, "kanunlara ve uluslararası temayüllere aykırı ve saldırganca bir politika" olarak nitelendirdi.

bakanlık, iran'ın bahreyn'in içişlerine müdahale ettiğini belirterek, "bu açıklamalar siyasi ve dini kışkırtmadır. bu durum körfez ülkeleri bölgesinde güvenlik ve istikrarı olumsuz etkileyecektir" açıklamasında bulundu.

bahreyn'deki ana muhalefet hareketi el-vifak genel sekreteri ali selman'ın gözaltı süresi çarşamba günü 7 gün uzatılmıştı.

zarif, selman'ın bırakılmasını istemişti

iran dışişleri bakanı cevad zarif, çarşamba günü selman'ın ivedilikle serbest bırakılmasını talep etmiş, konuyla ilgili bölge ülkelerinin bazı dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmesi yapmıştı. zarif mevkidaşlarından selman'ın serbest bırakılması için çaba göstermelerini istemişti.

öte yandan muhalif lider selman'ın gözaltına alınışına tepki göstermek ve serbest bırakılmasını talep etmek için bahreyn'de düzenlenen gösteriler sürüyor.

bahreyn içişleri bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, selman, kanunların ihlali ve kanunlara göre suç işlediği konusunda kendisine atfedilen konuların soruşturulması amacıyla sabah ceza işleri genel müdürlüğü tarafından pazar günü ifadeye çağrılmıştı. selman ifadesinin ardından gözaltına alınmıştı.

ülke şubat 2011'de daha fazla demokrasi ve reform talebiyle şii - sünni muhalefetin desteklediği gösterilere sahne olmuş, söz konusu olaylar karşısında hükümetin sergilediği sert tutum nedeniyle muhalefetteki el-vifak cemiyeti milletvekilleri görevinden istifa etmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;