Balkanlar

Balkanlar savaş kayıplarını beraber arıyor

1990'lı yıllardaki savaşlarda kayıp olan kişilerin bulunması için Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ devlet başkanları deklarasyon imzaladı. Bölgede 12 binden fazla kişi hala kayıp.

Konular: Balkanlar
Eski Yugoslavya bölgesinde halen 12 bin kişinin kayıp durumda olduğu tahmin ediliyor. [Reuters]

liderler bakir izzetbegoviç, ivo yosipoviç, tomislav nikoliç ve filip vuyanoviç, bosna-hersek'in güneyindeki mostar kentinde, 'silahlı çatışma ve insan hakları ihlalleri sonucu kayıp kişiler sorunun çözümü için devletin rolü" isimli uluslararası kayıp arama komisyonu (icmp) tarafından hazırlanan deklarasyonu imzaladılar.

icmp başkanı thomas miller, "bu, gerçekten tarihi bir gün, çünkü kayıp arama sorunun çözümünde devletin baş sorumluluğunu öne çıkartmayı hedeflemektedir" şeklinde konuştu.

deklarasyonun amacı kayıpların bulunmasında bölge ülkeleri arasında işbirliğini oluşturmak ve kayıpların aranmasında hükümetlerin rolünün daha net belirlenmesi.

eski yugoslavya bölgesinde hala 12 bin kişi kayıp.

'bilgi vermek kurbanlara karşı borçtur'

deklarasyonu imzalayan taraflardan biri olan bosna-hersek üçlü cumhurbaşkanlığı konseyi başkanı bakir izzetbegoviç, kurbanların ceset parçalarını gizlemenin korkunç bir suç olduğunu söyleyerek, "bu ülkenin insanları ağır acı ve kıyımlardan geçti ve sonuçlarını bugün de hissediyoruz. bosna-hersek'in kayıpların bulunması ve kimlik tespitlerindeki başarısı, bölgenin diğer ülkelerine, hatta uluslararası alanda örnek teşkil edebilir" şeklinde konuştu.

izzetbegoviç, kayıp kişilere veya toplu mezarlarlarla ilgili bilgisi olanları, yerel ve uluslararası kurumlarla işbirliği içinde olmaya çağırdı.

izzetbegoviç, "bu insani bir davranış ve kurban ile onları yıllardır arayan ailelerine karşı bir borçtur. en son kurbanı bulana kadar aileleri tek başlarına bırakmayız. onları bulma ümidi varoldukça vazgeçmeyeceğiz" dedi.

icmp'nin bilgisine göre bölgede çatışmalarda 30 bini bosna'da olmak üzere 40 bin kişi kayboldu. bosna'da halen 8 bin kişi kayıp durumda.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;