Dünya

Bangladeş'te İslamcılar sokakta

Dine hakaret edenlerin idam edilmesini isteyen grupların polisle çatışmasında en az 14 kişi öldü, çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Haberin Öne Çıkanları

Plastik mermi atıldı

Sokaklar ateşe verildi

Girişleri kapattılar

Göstericilere yaklaşık 10 bin polis müdahale etti. [Reuters]

bangladeş’te aralarında hafazatu islam partisi üyelerinin de bulunduğu islamcı gruplar, allah’a, islam’a ve kutsal değerlere hakaret edenlere karşı katı kanunlar çıkarılması için yaptıkları gösterilere bir yenisini ekledi. göstericiler ve polis arasında başkent dakka’nın merkezinde çıkan çatışmalarda en az 14 kişi yaşamını yitirdi.

pazar günü sokağa çıkan göstericilere yaklaşık 10 bin polis ile asker, plastik mermiler ve gözyaşartıcı gazla müdahale etti. polisin ara sokaklara püskürttüğü protestocular toplandıkları ana caddeden uzaklaşarak dağıldı ancak çatışmalar burada da devam etti.

protestocular avami birliği partisi merkezine saldırdı, yaklaşık 100 dükkanı ve park halindeki 50 aracı ateşe verdi.

giriş çıkışları tuttular

ellerinde sopalarla başkentin kilit noktalarında toplanan hafazatu islam üyeleri, şehre giriş çıkışları engelledi. göstericiler hükümet taleplerini kabul edene kadar ülkenin önde gelen iş merkezi olan bölgeyi kapatmak istiyor.

çok sayıda göstericiyi gözaltına alan polise göre, protestocuları dağıtmakla görevli kolluk güçlerinden de 50’si yaralandı.

ölüm cezası istiyorlar

yeni kurulan islamcı gruplardan biri olan ve ülkenin önde gelen partisi cemaati islami’nin de desteğini alan hafazatu islam, islam’a hakaret edenlerin ölümle cezalandırılmasını talep ediyor. 

grup, taleplerini hükümete 13 madde halinde iletti. bu taleplerin arasında, kadın ve erkeklerin toplum hayatında ayrı yer almaları da var. söz konusu istekler, toplumun diğer kesimlerinden, özellikle çalışan kadın işçilerden tepki görüyor.

göstericiler geçen ay genel greve gitmiş ve dev bir gösteri düzenlemişti. gösteri, son yıllarda ülkede düzenlenen eylemlerin en büyüğü olarak kayıtlara geçmişti.

ülkede 2009 yılından bu yana seküler bir hükümeti yöneten başbakan şeyh hasina ise, halihazırda var olan yasaların dine hakaret edenler karşısında yeterli önlemleri aldığını savunuyor. hasina, cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin islam adı altında kaosun büyümesine izin vermeyeceğini, islam’ın barış dini olduğunu söyledi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;