Dünya

Bangladeş'te umutlar azaldı

Sekiz katlı fabrika binasının beş gün önce çöktüğü ülkede, enkazda çıkan yangınla daha fazla hayat kurtarmak neredeyse imkansız hale geldi.

Haberin Öne Çıkanları

Yüzlerce kişi öldü

Tutuklamalar oldu

Tekstilde ikinci

Ardında çok sayıda ölü ve yaralı bırakan olay, Bangladeş'te şimdiye kadarki en büyük göçüğü oldu. [Reuters]

bangladeş'in başkenti dakka'da sekiz katlı tekstil fabrikasının çökmesinin ardından, kurtarma çalışmalarında umutlar tükeniyor. binanın enkazında başlayan yangın, arama ve kurtarma çalışmalarını zora soktu. 

yetkililer, enkaz altında helen hayatta olan son kişi olduğuna inandıkları şehnaz isimli kadını kurtarmada başarısız olduklarını açıkladı.

al jazeera'ye konuşan mustafa kemal isimli bir gönüllü kurtarma yetkilisi, "onu bulduğumuzda yaşıyordu. ancak tam kurtarma çalışmaları sürerken, çıkan yangın sonucu hayatını kaybetti" ifadesini kullandı.

tuğgeneral ali ahmed han, "yangının ardından enkaz altında kalanlara sağ ulaşmamız imkansız. bir görevli, en alt kata girdiğinde pek çok cansız bedenle karşılaştı" dedi. 

bangladeş'teki en büyük yıkım olarak kayıtlara geçen olayda, neredeyse 400 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 500 kişiyse yaralandı. 

olay bangladeş’te protesto gösterilerine neden olmuştu. daha iyi çalışma şartları talebiyle sokaklara dökülen işçiler, 2 mayıs tarihinde anamuhalefetin çağrısıyla genel greve gitmeyi planlıyor.

yöneticiler tutuklu

binadaki giyim atölyelerinin sahibi, new wave apparels şirketi yöneticileri bazlus samad ve mahmudur rahman tapaş, geçtiğimiz cumartesi günü tutuklanmıştı. tutuklananlar arasında, binanın bakımından sorumlu bir mühendis de bulunuyor.

pazar günü ise, olayla bağlantılı olduğu iddia edilen bir fabrika patronu da teslim olmuştu.

fabrikanın çökmesinden saatler önce binaya giriş yapan işçiler, duvarlarda geniş çatlaklar gördüklerini dile getirmiş, söz konusu durumun yerel basına da yansıdığı ortaya çıkmıştı. içişleri bakanı muhiuddin han alamgir ise, facianın sorumlularının tek tek yakalanacağı sözünü vermişti. 

ucuz iş gücünün merkezi 

ülkede geçtiğimiz yıl kasım ayında bir teksitil atölyesinde çıkan yangında da 111 kişi hayatını kaybetmişti. 2005 yılında ise, kazanın gerçekleştiği bölgede bir tekstil fabrikasının çökmesi 70 cana mal olmuştu.

dünyanın en büyük ikinci en büyük tekstil sanayisine sahip bangladeş'teki ucuz işgücü, çeşitli batı markaları için ucuz üretim yapıyor.

hazır giyim sektörü, bangladeş’in yıllık ihracat gelirlerinin yüzde 79’unu oluşturuyor. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;