IŞİD

Barzani'den Kerkük mesajları

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Irak ordusunun çekilmesi üzerine peşmergenin Kerkük'e girip kontrolü sağlamasının bir gereklilik olduğunu söyledi. Barzani, "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" dedi.

barzani, ingiltere dışişleri bakanı william hague'yi resmi konutunda kabul etti. barzani ve hague, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

"irak'ta peşmergenin eline geçen bölgelerle ilgili hiçbir şekilde müzakereye açık olmadığınızı mı kastediyorsunuz?" sorusuna cevap veren barzani, "irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. irak ordusu bu bölgelerden çekildi. bundan dolayı peşmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" diye konuştu.  

Kerkük'ün statüsü

irak anayasası'ndaki 140. maddesinde saddam hüseyin döneminde kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından kerkük'te yapılacak nüfus sayımı esas alınarak kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilmesi öngörülüyordu. ancak bu madde hiç uygulanamadı.

merkezi hükümet kerkük'ü bağdat'a bağlamak isterken, kürtler kerkük'ün kürt bölgesi'ne bağlanmasını talep ediyor. türkmenler ise kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. 

 

 

 

'askeri müdahale yok, yardıma hazırız'

ingiltere dışişleri bakanı william hague ise konuşmasına sorunlu bölgeleri 'terörist gruplardan' koruyan peşmerge güçleriyle, irak'tan kaçan sığınmacılara kapılarını açan ikby hükümetine teşekkür ederek başladı. 

erbil'e ilk defa geldiğini ifade eden hague, kürdistan bölgesi ile ingiltere ilişkilerini detaylı konuşmak ve ilişkileri güçlendirmek için ziyaretin iyi bir fırsat olduğunu kaydetti. 

barzani ile irak'ın yaşadığı krizle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ve sorunları müzakere ettiklerini anlatan hague, karşılıklı olarak ilişkilerin derinleştirilmesi üzerinde durduklarını dile getirdi. 

tüm siyasi tarafların içerisinde yer alacağı ulusal birlik hükümetinin kurulması için irak'ta çok iyi bir tablo gördüğünü aktaran hague, "bağdat'ta görüştüğüm şii liderlerin niyeti, ulusal birlik hükümetinin bir an önce kurulması yönündeydi. irak'a askeri müdahalede bulunmayacağız. irak'ın bu krizden kurtulması için abd ile nasıl hareket edeceğimize dair görüşlerimiz sürüyor. yardıma hazırız" şeklinde konuştu. 

hague, perşembe günü başkent bağdat'ta irak başbakanı nuri maliki, başbakan yardımcısı salih mutlak ve üst düzey iraklı yetkililerle bir araya gelmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;