PKK

'Biz olmasak HDP % 5 alamazdı'

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bayık, HDP’yi kastederek “Kürt özgürlük hareketinin varlığı ve direnişi olmasaydı, bu saldırılar ortamında yüzde 5 oranında bile oy alınamazdı” dedi.

Konular: PKK, HDP, Türkiye
PKK'nın kurucularından ve KCK Eş Başkanı Cemil Bayık. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

pkk’nın çatı örgütü kck’nın yürütme konseyi eş başkanı cemil bayık, hdp’yi kastederek, “kürt özgürlük hareketinin varlığı ve direnişi olmasaydı, bu saldırılar ortamında yüzde 5 oranında bile oy alınamazdı” dedi. gerekçe olarak da etkili oldukları bölgelerde partinin yüzde 60 ve üzeri oy almasını gösterdi. bayık ayrıca “artık hdp, kürt özgürlük hareketine şöyle tavır almalı, arasına şöyle mesafe koymalı safsataları bırakılmalıdır” dedi.

“akp savaş ortamı ve hile ile oy arttırdı”

azadiya welat ve yeni özgür politika gazetesine makale yazan bayık, 1 kasım seçim sonuçlarının tartışılmalı olduğunu iddia etti ve şunları söyledi;

“akp hükümeti ve saray gladyosu 1 kasım'da arttırdığı söylenen oyların yarısını savaş ortamının etkisiyle alırken, diğer yarısını da kesinlikle hile ve oyunla almıştır. hdp'nin oylarının düşürülmesi için de her türlü hile ve oyun yapılmıştır. tüm saldırılara rağmen yüzde 10 barajı aşılmıştır. bunu başarısızlık olarak göstermek mümkün değildir.”

60 bini aşkın gönüllü ile seçim güvenliğini denetleyen oy ve ötesi isimli oluşum, 1 kasım seçimlerinde sandık tutanaklarına göre oyların sadece yüzde 0,02’sinde uyuşmazlık olduğunu açıklamıştı. oluşum, bu oranın 7 haziran seçimlerinde olan uyuşmazlığın da altında olduğunu ve seçimi etkileyecek oranda olmadığını belirtmişti.

“hdp yüzde 5 alamazdı”

bayık, hdp’nin oylarındaki düşüşün pkk’nın saldırılarından kaynaklandığı görüşünü reddetti ve mevcut oy oranının varlığını kendi oluşumlarına bağladı. bayık şu ifadeleri kullandı:

“kürt özgürlük hareketinin suçlanması ise bir özel savaş yönlendirmesidir. kürt özgürlük hareketinin varlığı ve direnişi olmasaydı, bu saldırılar ortamında yüzde 5 oranında bile oy alınamazdı. kürt özgürlük hareketinin etkili olduğu her yerde en az yüzde 60 ve daha üzeri oranda oy alındığı görülürse, gerçekliğin ne olduğu anlaşılır.”

“hdp tavır almalı safsataları…”

cemil bayık hdp’nin pkk’ya şiddet eylemleri sebebiyle tavır alması gerektiği görüşüne de şu sözlerle karşı çıktı:

“artık hdp, kürt özgürlük hareketine şöyle tavır almalı, arasına şöyle mesafe koymalı safsataları bırakılmalıdır. bunun yerine türkiye siyaseti neden demokratikleşmiyor, neden antidemokratik siyasette ısrar ediliyor, neden başta kürt sorunu olmak üzere türkiye'nin sorunları çözülmüyor üzerinde yoğunlaşmak gerekir. kültürel soykırım sistemi altında varlık mücadelesi veren kürtlere vurun abalıya misali yüklenmek kolaydır. bu tür yaklaşımlar bırakılmalı; kürt halkının temel demokratik haklarını tanımayan, tanımamakta ısrar eden siyaset anlayışı politika ve uygulamalar üzerinde durulmalıdır.”

kaynak: azadiya welat, yeni özgür politika, al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;