İsrail - Filistin sorunu

BM'de İsrail'e soykırım suçlaması

Filistin lideri Abbas, İsrail'in Gazze saldırısını ‘soykırım’ olarak nitelendirdi; "Unutmayacağız, affetmeyeceğiz ve savaş suçlularının cezasız kalmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Abbas, BM Genel Kurulu 69. toplantısında Filistin halkının 'savaş suçu' işleyen İsrail'in peşini uluslararası mahkemelerde bırakmayacağını söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

new york'ta bm 69. genel kurulu'na hitap eden filistin yönetimi başkanı mahmud abbas, israil’in 7 temmuz’da gazze’ye başlattığı saldırıyı ‘soykırım’ olarak nitelendirdi. abbas, "filistin halkı adına şunu söylemek isterim ki: unutmayacağız, affetmeyeceğiz ve savaş suçlularının cezasız kalmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.

israil’in herkesin önünde katliamlar gerçekleştirdiğini ifade eden abbas, bundan sonra hiç kimsenin israil’e kendisini savunma hakkından bahsederek yaptığını açıklayamayacağını söyledi. abbas, "israil'in kendini savunma hakkı var diyenler halkımızdan verilen binlerce kurbana değer vermiyor. filistin halkının canı da aynı diğer insanlarınki gibi kıymetlidir. bunu hatırlatmak isterim” dedi.

abbas, israil’in gazze’ye düzenlediği son savaşın en kanlı savaşlardan biri olduğunu ve önceki iki saldırıdan daha büyük olduğuna dikkat çekerek, benzer bir saldırının tekrarlanmaması için bm’nin harekete geçmesi çağrısında bulundu.

abbas, "gazze şeridi 2 milyon civarında filistinli için dünyanın en büyük hapishanesine dönüştü. mısır'ın öncülük ettiği ateşkese bağlılığımızı teyit ediyoruz, ancak her iki, üç yılda bir yeniden savaş ve yeniden inşa döngüsünden kurtulmak için sorunun köklerinin çözülmesi ve bağımsız filistin'in kurulması gerekiyor" diye konuştu.

israil'i kınayanlara teşekkür

filistin halkının israil’in işgal eylemlerine karşı her şekilde mücadele etmeye devam edeceğini söyleyen abbas, halkın çektiği tüm acılara rağmen uluslararası hukuk ve insani ilkelere uymaya devam edeceklerini söyledi.

dünya genelinde israil'in katliamlarını kınayan ve kendileriyle dayanışma gösteren herkese şükranlarını sunan abbas, bu seslerin gazze halkının yalnız olmadığını gösterdiğini ifade etti.

abbas, abd'nin inisiyatifiyle başlatılan son müzakerelere iyi niyetle yaklaştıklarını da belirterek, israil'in barış şansını sabote etme fırsatını yine kaçırmadığını söyledi.

abbas, israil'in işgalci güç olarak yıllardır filistin ulusal otoritesini kasıtlı olarak zayıflatmak için uğraştığını ve filistin'de kurumsal bir otoritenin oluşmasını engellediğini de vurgulayarak, "bu işgalin sonlandırılması zamanı gelmiştir. filistin, kendi halkının özgürlüğünün israil'in güvenliğine rehin verilmesini reddeder" diye konuştu.

'başkenti doğu kudüs olan filistin devleti'

korunmaya ve güvenliğe ihtiyacı olan tarafın filistin halkı olduğunu vurgulayan abbas, "israil'e hukukun üstünde bir devletmiş gibi davranılması ve işlediği suçlar nedeniyle hesap sorulmaması bölgemizde aşırılık, nefret ve terörün yeşermesine zemin hazırlamaktadır" dedi.

abbas, bm’nin daha önce aldığı 194 kararına dönerek 1967 sınırlarının içinde bulunan topraklarının üzerinde başkenti doğu kudüs olan bir filistin devletinin kurulması gerektiğini ve filistin - israil sorununun ancak bu şekilde çözülebileceğini ifade etti.

konuşmasını filistinli şair mahmud derviş'in "biz tedavi edilemez bir hastalık olan ümit derdine yakalandık. eğer şans verilirse yaşamayı seviyoruz" mısraları ile bitiren abbas'ın konuşması uzun süre alkışlandı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;