Gazze

'İsrail anlaşmayı ihlâl ediyor'

Filistin Ulaştırma Bakanlığı planlama heyetinin müdürü Muntesir Bekrun, Kahire'de anlaşmaya varılan ateşkese aykırı olarak İsrail’in Gazze’nin yeniden imar edilmesi için gereken maddelerin girişini hâlâ engellediğini söyledi.

İki ay boyunca İsrail bombardımanına maruz kalan Gazze'de adeta taş üstünde taş kalmadı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

filistin ulaştıma bakanlığı planlama heyetinin müdürü muntesir bekrun, israil’in ateşkes anlaşmasında sınır kapılarının filistin uzlaşı hükümetinin denetimi altında tamamen açılmasını öngören maddesini ihlâl ettiğini söyledi. bekrun, heyetin gazze’ye inşaat malzemesi girişini sağlayabilmek için uluslararası kuruluşlara 30 farklı öneri sunduğunu ancak israil’in tüm önerileri reddettiğini açıkladı.

bekrun, israil’in gazze’ye gerçekleştirdiği son saldırıda meydana gelen yıkımın öncekilerden 5 kat daha fazla olduğunu ifade etti.

filistin tarım bakanlığı, 8 eylül pazartesi günü israil deniz kuvvetlerinin, balıkçıların geçişine engel olmak için 5 mile deniz dubası yerleştirdiğini belirterek, bunun imzalanan ateşkes anlaşmasının açık ihlâli olduğunu vurgulamıştı.

israil'in gazze sahilinden 6 mil avlanma menzilini 5 mile düşürmesinin ardından israil deniz kuvvetleri, gazze açıklarında avlanan filistinli dört balıkçıyı 'belirlenen avlanma mesafesini aştıkları gerekçesiyle' gözaltına almıştı.

26 ağustos tarihinde gazze’de savaşan gruplar ile israil arasında kalıcı ateşkes sağlanmıştı. ateşkesin iki aşamadan oluşması konusunda anlaşıldı.

ilk aşama, saldırıların durdurulması, kapıların açılması, geçişlerin serbest olması, filistin uzlaşı hükümetinin denetiminde gazze’nin yeniden imar edilmesi için gereken malzemelerin girmesine izin verilmesi ve gazzeli balıkçıların 6 mile kadar avlanabilmesinin önünün açılması maddelerini içeriyor.

ikinci aşamada ise, serbest bırakılan ancak yine tutuklanan filistinli tutukluların serbest bırakılması, gazze havalimanı ve deniz limanı gibi meseleler kahire'de konuşulacak. 

‘israil’in delegasyonu kahire’ye gitmeyecek’

filistin halk ve kurtuluş cephesi genel sekreter yardımcısı ebu ahmed fuad, israil’in gazze’ye düzenlediği saldırıları başlatmadan önce hedeflediği 'filistinlilerin kendi içinde uzlaşmayı bitirme projesini' tamamlamaya devam edeceğini söyledi.

al jazeera türk’e konuşan fuad, israil’in bu aşamada sadece gazze’den gelen saldırıların durdurulmasını istediğini ve bundan sonra israil delegasyonunun kahire’ye gitmeye niyeti olmayacağını söyledi.

fuad, “israil bizi alıştırdığı gibi sadece istediğini almak istiyor. bize müzakereler tarihi boyunca hiçbir şey vermedi. oslo anlaşması'na da dönersek, israil sadece istediğini ve işine gelen maddeleri uyguladı. filistin tarafının istediği maddeleri görmezden geliyor. keza son anlaşması sağlanan ateşkesin maddelerini de uygulamıyor. israil şu an sadece saldırıları durdurdu. geri kalan her şey aynı kaldı. israil delegasyonunun, onu bir şekilde sıkıştıracak bir şey olana kadar kahire’deki müzakerelere gitmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

fuad, israil’in asıl amacı filistin’i gazze ve batı şeria olarak ikiye ayırmak ve filistinlilerin arasında sağlanan uzlaşmayı sonlandırmak olduğunu söyledi. fuad, “israil başından beri tek amaçladığı şey gazze’yi izole etmek ve fetih ile hamas’ın arasında sağlanan uzlaşmayı sonlandırmaktı. şimdi de bakarsanız iki grubun arasında suçlamalar duymaya başladık” diye konuştu. 

24-29 eylül tarihleri arasında gerçekleşecek birleşmiş milletler genel kurulu toplantısında gazze'nin durumu da konuşulacak.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;