Yunanistan

Brüksel'den çözüm çıkmadı

Yunanistan'ın Belçika'da borç verenlerle görüşmesinden yine sonuç çıkmadı. Taraflar cumartesi günü yeniden bir araya gelecek.

Yunanistan Başbakanı Tsipras. [Fotoğraf: Reuters]

son bir haftada üçüncü kez görüşen euro grup maliye bakanları toplantısından yunanistan’ın borç krizine dair yine bir sonuç çıkmadı. cumartesi günü taraflar yeniden masaya oturacak.

belçika’nın başkenti brüksel’de avrupa birliği ülkelerinin liderleri görüştü. yan salonda ise, haziran sonuna kadar imf ve avrupa merkez bankası’na 6,7 milyar euro borç ödemezse euro bölgesi’nden çıkarılması gündemde olan yunanistan’ın borç krizi konuşuldu.

‘kapı hâlen açık’

euro grubu başkanı jeroen dijsselbloem, “yunanistan’ın hâlen yeni tekliflerle gelme veya masadaki teklifi kabul etme fırsatı var” dedi.

yunanistan maliye bakanı yanis varoufakis ise, kredi veren kurumların vergi ve emekli maaşında beklediği reformun, borçları ödemede yeterli olmayacağı görüşünde. varoufakis, “kurumlar hem borç verenlerin hem de bizim hazırladığımız raporlara bakacak. çözüm arayışına devam edeceğiz” dedi.

beş aylık yoğun müzakerelerin sonunda avrupa komisyonu, avrupa merkez bankası ve imf, yunanistan’a perşembe günü son bir reform teklifi sunmuş, kabul edilmezse doğrudan euro grubu’na reformun gönderileceğini söylemişti.

merkel: almanya şantajı kabul etmeyecek

almanya başbakanı angela merkel, piyasaların açılacağı pazartesiye kadar mutlaka bir anlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. merkel, “almanya, yunanistan’ın şantajını kabul edemez” dedi.

merkel’in yorumu, yunanistan’ın yeni sol parti hükümeti lideri alex tsipras’ın önceki açıklamalarına yönelik. tsipras, “ab’nin dayanışma veya kemer sıkma arasında bir seçim yapmak zorunda olduğunu” ve yunanistan’ın euro bölgesinden çıkarılması halinde bölge için bunun “sonun başlangıcı” olacağını söylemişti.

borç verenler ne istiyor?

yunanistan’a borç veren kurumlar, teminat olarak yeni hükümetin vergi ve reform paketleri geçirerek, başta emekli maaşı ve kdv olmak üzere belli kalemlerde kemer sıkmasını istiyor. başbakan alexis tsipras’ın hükümeti ise bunun karşıt görüşünü savunarak iktidara geldi.

toplam 320 milyar euro borcu olan yunanistan, salı günü imf’ye 1,6 milyar euro ödeme yapmazsa devlet bankalarında sermaye kontrolü ile karşılaşabilir. anlaşmalara göre euro bölgesi üyeliği “kalıcı ve geri alınamaz”; yani yunanistan bölgeden çıkarılırsa, bu ab tarihinde bir ilk olacak.

ne yapılmalı?

gelecek salıya kadar imf’ye ödenmesi gereken borç miktarı 1,6 milyar euro. bu borç ödenmezse imf yunanistan’ın devlet bankalarında sermaye kontrolü yapabilir ve yunanistan euro bölgesi'nden çıkarılabilir.

imf’ye göre iki çözüm var: yunanistan’a yeni kredi verilmesi veya mevcut borçların yeniden yapılandırılması. başta almanya olmak üzere avrupalı devletler, yunanistan reform programlarını uygulamaya koyana dek ikinci seçeneği tartışmaya dahi yanaşmıyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;