Yunanistan

Yunanistan kritik dönemeçte

Haziran sonuna kadar borçlarını ödeyemezse Euro Bölgesi'nden çıkması gündemde olan Yunanistan, reform planına borç verenlerinden aldığı karşı teklifi reddetti. Başbakan Tsipras AB liderleriyle bugün yeniden görüşecek.

Tsipras ve Juncker 24 Haziran'da Brüksel'de görüşmüştü. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

ekonomik kriz nedeniyle avrupa birliği (ab) ve uluslarası para fonu (imf) gibi borçlu olduğu kurumlara ödeme yapamayan yunanistan, borç verenlerin karşı teklifini bir kez daha reddetti. haziran ayı sonuna kadar kredi verenlerle anlaşması gereken yunanistan’ın euro bölgesi'nden çıkarılması gündemde.

tsipras: tavırları garip

çarşamba akşamı belçika başkenti brüksel’e giden tsipras, bugün de ab liderleriyle yeniden görüşecek. tsipras yolculuk öncesi gazetecilere, “bazı borç verenlerin uzlaşmaya yanaşmayan garip tavrının 'ya anlaşma istemedikleri ya da başka çıkarları olduğu' anlamına geldiğini” söyledi.

çarşamba günü ab komisyonu başkanı juncker'in yanı sıra imf, ab merkez bankası ve euro grubu maliye bakanlarıyla görüşen tsipras, avrupa ülkelerinin liderleriyle pazartesi günü de görüşmüştü.

almanya: alınacak daha çok yol var

atina hükümetiyle görüşmelerin henüz bitmediğini ve borç veren kurumların üçüyle de anlaşılması gerektiğini vurgulayan almanya maliye bakanı martin jaeger, "izlenimimiz daha çok yol kat edilmesi gerektiği yönünde" dedi.

tsipras'ın kredi veren kurumları "garip tavırla" suçlaması konusunda ise jaeger, "üç kurumun da rızası olmadan görüşmeler bitemez. bilhassa imf'nin onayı önemli" dedi. reuters'e konuşan alman bir diplomat da, konudaki uzmanlığı nedeniyle imf'nin müzakere masasında her zaman bulunmasını istediklerini ekledi. 

borç verenler ne istiyor?

yunanistan’a borç veren kurumlar, teminat olarak yeni hükümetin vergi ve reform paketleri geçirerek, başta emekli maaşı ve kdv olmak üzere belli kalemlerde kemer sıkmasını istiyor. başbakan alexis tsipras’ın hükümeti ise bunun karşıt görüşünü savunarak iktidara geldi.

50 maddelik reform paketi

yunanistan maliye bakanı george stathakis, hükümetinin borç krizinin çözümü için hafta sonunda sunduğu 50 öneriden yalnızca üçünün tartışılmaya devam edildiğini söyledi. mevcut mali programda 7,2 milyar euro değerinde kredinin serbest bırakılması için yunanistan'ın haziran sonuna kadar borç verenlerle anlaşması gerekiyor.

ne yapılmalı?

gelecek salıya kadar imf’ye ödenmesi gereken borç miktarı 1,6 milyar euro. bu borç ödenmezse imf yunanistan’ın devlet bankalarında sermaye kontrolü yapabilir ve yunanistan euro bölgesi'nden çıkarılabilir.

imf’ye göre iki çözüm var: yunanistan’a yeni kredi verilmesi veya mevcut borçların yeniden yapılandırılması. başta almanya olmak üzere avrupalı devletler, yunanistan reform programlarını uygulamaya koyana dek ikinci seçeneği tartışmaya dahi yanaşmıyor. 

juncker: teklif beklentiye uygun

ab komisyonu başkanı jean-claude juncker, salı günü yaptığı açıklamada, yunanistan hükümetinin mali krizin çözümüne yönelik euro grubu'na sunduğu teklifi ‘büyük bir adım’ olarak nitelemişti. söz konusu teklifin geciktiğini belirten juncker, "buna rağmen borç veren kurumların beklentilerine uygun" demişti.

rusya'nın hamlesi

avrupa ülkelerinin en büyük doğalgaz tedarikçisi olan rusya, "türk akımı" üzerinden yunanistan'a doğalgaz taşıma projesinde pazartesi günü atina hükümetiyle ön anlaşma imzaladı. rusya devlet başkanı vladimir putin ile yunanistan başbakanı tsipras'ın görüşmesinde yunanistan'a borç verilmesi de gündeme geldi. uzmanlar rusya'nın bu hamlesini "nato'ya karşı set çekme" olarak tanımlamış ve "ab'nin yunanistan'ı rusya'ya iterek büyük bir stratejik hata yaptığını" söylemişti

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;