Balkanlar

Bulgaristan'da Borisov kazandı

Bulgaristan'da son iki yıldaki ikinci erken seçimden eski başbakan Borisov'un partisi birinci çıktı. Borisov yeterli oyu alamadığı için koalisyon hükümeti kurmak zorunda.

Konular: Balkanlar
Bulgaristan'daki seçimlerde katılım yüzde 44'te kaldı. [Fotoğraf: REUTERS]

avrupa'nın en yoksul ülkesi bulgaristan’da son iki yılda yapılan ikinci erken seçimde oy verme işlemi tamamlanırken, sandık çıkışı anketlerine göre eski başbakan boyko borisov'un liderliğindeki bulgaristan'ın avrupalı gelişimi için vatandaşlar partisi (gerb) sandıktan yüzde 33,2 ile birinci parti olarak çıktı. ancak katılım oranı yüzde 44 düzeyinde kalan seçimde hiçbir siyasi parti tek başına hükümet kuracak oyu alamadı. eski itfaiyeci, futbolcu, koruma, karate milli takım antrenörü ve sofya belediyesi'nin eski başkanı olan borisov koalisyon kurmanın 'zor olacağını' açıklarken, istişarelerin 6 ekim pazartesi günü yapılacağını belirtti. batman lakaplı borisov, 2009'daki seçimlerde yüzde 40'a yakın oy almıştı. 

sosyalistler hezimete uğradı

ülkenin ikinci büyük siyasi gücü olan eski komünist parti'nin devamı niteliğindeki bulgaristan sosyalist partisi oyların yüzde 16,5’ini aldı. sosyalist parti sözcüsü atanas merdzanov ise sonuçları büyük hayal kırıklığı olarak nitelerken, "bulgar vatandaşlarının seçimi bu. bu kabul edilemez. bulgaristan sosyalist partisi büyük hezimet yaşadı" dedi. 

türklerin partisi yüzde 14 oy aldı

üyelerinin çoğunluğunu türklerin oluşturduğu hak ve özgürlükler hareketi (höh) yüzde 14,1'lik oyla üçüncü oldu. irkçı ve milliyetçi ulusal cephe partisi'nin (pf) de yüzde 6'lık oyla barajı geçtiğini öne sürdü.

rusya yanlısı, ırkçı ve türk düşmanı ataka partisi (atak) ve eski cumhurbaşkanı georgi pırvanov’un lideri olduğu solcu bulgaristan’ın yeniden doğuşu için alternatif partisi (abv) seçim barajı sınırındalar. 

kaynak: aa, reuters 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;