Balkanlar

Bulgaristan'da eski Başbakan Borisov kazandı

Bulgaristan'da erken genel seçimin kısmi sonuçları belli oldu. GERB partisi oyların yüzde 32'sini aldı. Çoğunluğunu Türk kökenlilerin oluşturduğu HÖH partisi oylarını yüzde 15'e yükseltti, yurt dışından gelen oyların neredeyse yarısını aldı.

Konular: Bulgaristan, Avrupa
Türkiye'de ikamet eden ve oy kullanma hakkına sahip 400 bin civarında Bulgaristan Türkü için 136 sandık kuruldu. [Fotoğraf: Mustafa Değirmenci / AJT]

bulgaristan'da merkez seçim komisyonu, pazar günü yapılan erken genel seçimin kısmi sonuçlarını açıkladı. üyelerinin çoğunluğunu türklerin oluşturduğu hak ve özgürlükler hareketi (höh) oyunu yüzde 14,96'ya yükseltti.

eski başbakan boyko borisov'un partisi, bulgaristan'ın avrupalı gelişimi için vatandaşlar (gerb) partisi, oyların yüzde 32,61'ini aldı. seçimde büyük oy kaybına uğrayan bulgaristan sosyalist partisi'nin (bsp) oyu yüzde 15,27'ye düştü.

türk ve müslümanların oylarına talip olan hürriyet ve şeref halk partisi'nin (npsv) de aralarında bulunduğu beş partiden oluşan reformcu blok (rb) oyların yüzde 8,87'sini kazandı.

komisyon, nihai sonuçları ve parlamentoya girecek milletvekillerini henüz açıklamadı. ancak oyların dağılımı, hükümet kurma sürecinin zorlu geçeceği anlamına geliyor.

katılım yüzde 50’nin altında

yüzde 50’nin altında katılımın gerçekleştiği seçimde, yurt dışından gelen oyların yüzde 47,5’i höh, yüzde 25,75'i gerb ve yüzde 10,3'ü rb için verildi.

türkiye'de ikamet eden ve oy kullanma hakkına sahip 400 bin civarında bulgaristan türkü için istanbul, bursa, izmir ve edirne gibi yerleşim yerlerinde toplam 136 sandık kuruldu. 

gerb genel başkan yardımcısı tzvetan tzvetanov, kriz içinde bulunan ülkenin güçlü ve istikrarlı bir hükumete ihtiyaç duyduğunu söyledi ancak türklerin yoğun olarak katıldığı höh veya pf ile koalisyon yapmayacaklarını ifade etti.

seçimde oy kaybına uğrayan bsp’nin lideri mihail mikov ise, “partimiz ağır mağlubiyete uğradı” itirafında bulundu.

“höh lideri lütvi mestan: küçük insanlara değer veriyoruz”

seçimde oylarını artıran höh'ün lideri lütvi mestan da yeniden erken seçim yapılmasını istemediğini kaydetti. partisinin eğitim düzeyi düşük olanların yanı sıra türk, roman azınlığı ve diğer müslümanlardan destek aldığı için gurur duyduğunu belirterek “biz 'küçük' insanlara değer veriyoruz” diye konuştu.

mestan, hükümeti kurmakla görevlendirilecek gerb partisinin bu görevi yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak “arka arkaya sürekli erken seçim yapılması çözüm değil” dedi.

beş partiden oluşan rb’nin geçici lideri radan kınev ise, “höh'ün katıldığı hükümete biz katılmayız” dedi. gerb lideri boyko borisov'un başbakan adayı olmasına da karşı çıkan kınev, ‘gerb ile flört etmeyeceklerini’ söyledi.

ülkede hükümet kurulabilmesi için 240 üyeli parlamentoda koalisyonun en az 121 oy desteğine sahip olması gerekiyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;