Avrupa

Cameron’dan AB referandumu sözü

İngiltere Başbakanı, partisinin 2015'teki seçimleri kazanması halinde ülkesinin birliğe üyeliğini halkoyuna sunmayı vaat etti.

Haberin Öne Çıkanları

Baskı altındaydı

İşçi Partisi'nden eleştiri

ABD üyelikten yana

Cameron, 'izolasyon yanlısı' bir lider olmadığını vurguladı.
Cameron, 'izolasyon yanlısı' bir lider olmadığını vurguladı. [Reuters]

2011’deki girişim reddedilmişti

ingiltere parlamentosu, ekim 2011’de düzenlediği bir oturumda, ülkenin ab üyeliğinin referanduma götürülmesine ilişkin bir tasarıyı reddetmişti. parlamento'nun alt kanadı avam kamarası’nda yapılan oylama öncesinde muhafazakar parti bünyesinde çatlak oluşmuş ve yaklaşık 80 partili milletvekili, başbakan cameron’ın aksi yöndeki çabalarına rağmen referandum düzenlenmesi yönünde oy kullanmıştı.

ingiltere başbakanı david cameron, lideri olduğu muhafazakar parti’nin 2015'teki genel seçimleri kazanması halinde, ülkesinin ab üyeliğini referanduma götüreceğini söyledi.

cameron, çarşamba günü başkent londra’da yaptığı konuşmada, bu durumda referandumun önümüzdeki beş yıl içinde yapılacağını belirtti. 

ingiltere'nin ab'ye üyelik şartlarını değiştirmek istediğini belirten cameron, bu konuda londra’nın istediği yönde değişme yaşanması durumunda, referandum öncesinde uluslararası örgüt bünyesinde kalınması için kampanya yapacağını ifade etti.

kendisinin ‘izolasyon yanlısı’ bir lider olmadığını ifade eden ingiltere başbakanı, son tarih olarak telaffuz ettiği 2018 yılı başına kadar nasıl bir gelişme olursa olsun, ab ile işbirliğinin devam edeceğini ifade etti.

cameron konuşmasında, ingiltere’nin ab üyeliğinin, londra’nın talep ettiği koşullar çerçevesinde yeniden müzakere edilmesinin, hem ab, hem de londra açısından kazançlı olacağını da kaydetti.

halkın, ab ile müzakereler sonucunda ortaya çıkan şartları kabul etmek, ya da yeni koşullara rağmen bloktan ayrılmak arasında karar vereceğini belirten ingiltere başbakanı, “halkımız çok basit bir seçimle karşı karşıya” dedi.

ingiltere'de ana muhalefetteki işçi partisi'nin lideri edward miliband ise cameron’ın konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, başbakan’ı ‘zayıflıkla’ ve ‘parti çıkarlarına göre hareket etmekle’ suçladı. 

'çıkarımız daha önemli'

muhafazakar parti’de, ingiltere'nin ab üyeliğine şüpheyle bakanların sayısı bir hayli fazla. birçok parti üyesi uzun cameron, ülkenin ab üyeliğine ynelik bir referandum yapılması yolunda baskı yapıyordu. söz konusu çevreler, ingiltere'nin ab'ye fazla taviz verdiği görüşünde.

camaron daha önce birçok kez ülkesinin ab'de kalması gerektiğini söylemiş, ancak ülkesinin çıkarlarının brüksel'in çıkarlarından daha önemli olduğunu vurgulamıştı.

muhazafakar liderin referandum planına, işçi partisi'nin yanı sıra koalisyon ortağı liberal demokrat parti de karşı çıkıyor.

abd de ingiltere'nin ab'den ayrılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağını çeşitli kereler yetkili ağızlardan dile getirmişti.

ingiltere, çek cumhuriyeti ile birlikte, uluslararası örgüt bünyesinde yeni bir mali düzen oluşturacak yeni ab antlaşmasına taraf olmayacağını açıklayan iki üyeden biri olmuştu.

son tartışmalar, 1990’lı yılların başında ingiltere’nin avrupa’daki rolüne yönelik iç tartışmalar nedeniyle muhazafakar parti’nin yaşadığı sıkıntıları akıllara getirdi. 13 yıl başbakanlık yapan margaret thatcher, o tartışmaların da etkisiyle, 1992’de muhafazakar parti liderliğinden ve başbakanlıktan istifa etmişti. 

1973'te ab üyesi olan ingiltere, euro ve schengen bölgelerine ise dahil değil.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;