Türkiye - İsrail ilişkileri

Çavuşoğlu: Henüz somut adım atılmadı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerle ilgili, "Şartlarımızdan biri yerine geldi. Diğer iki şartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor" dedi. Çavuşoğlu, henüz somut bir adım atılmadığını da ekledi.

Mavi Marmara gemisi saldırının ardından Türkiye'de kalabalık bir grup tarafından karşılanmıştı. [Fotoğraf: Al Jazzera]

uluslararası suriye destek grubu toplantısı için new york'ta bulunan dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, türkiye ile israil arasında yürütülen görüşmelerle ilgili, "tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. bizim şartlarımızdan bir tanesi yerine geldi. diğer iki şartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor. nasıl kararlaştırılacak? hangi adımlar atılacak? ama henüz bir somut adım atılmış değil. görüşmeler devam ediyor. ileriki süreçte bunun nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz. görüşme olmadan tüm bunların detaylarını konuşmak mümkün değil. bu görüşmelerin devam etmesi gerekir" dedi.

ankara'da ismini açıklamak istemeyen üst düzey bir yetkili ise, bir grup gazeteciye son gelişmelerle ilgili türkiye'nin görüşlerini aktardı. yetkili, abluka altındaki gazze'ye yardım malzemesi götüren mavi marmara gemisinin 31 mayıs 2010'da uluslararası sularda israil askerlerinin saldırısına maruz kalması ve olayda 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından bozulan ikili ilişkilerin, türkiye'nin daha önce duyurduğu çerçevede normalleşmesi için taraflar arasındaki görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

türkiye-israil ilişkilerinin, bölgenin istikrarı için önemli olduğuna dikkat çeken yetkili, olumlu bir süreç olduğunu ve nihai tabloya yaklaşıldığını vurguladı.

yetkili, normalleşme sağlandıktan sonra ticaret, gaz, ekonomik ilişkiler, bölgesel güvenlik gibi birden fazla konuşulmayı bekleyen konu olduğunu belirtti. abluka kaldırılmadan bu sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, "dönem dönem bir rahatlama oldu ancak bunun sürekli hale getirilmesi söz konusu" ifadelerini kullandı.

türkiye, ilişkilerin mavi marmara olayı öncesine dönebilmesi için saldırı nedeniyle israil'in özür dilemesini, hayatını kaybedenler için tazminat ödemesini ve gazze'ye yönelik ablukayı kaldırmasını şart koşmuştu. bu şartların ilki yerine gelmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;