Yemen

Çavuşoğlu’nun Yemen ziyareti ertelendi

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Körfez ülkeleri seyahatinin son ayağı olan Yemen'e yapacağı ziyaret ülkedeki güvenlik krizi sebebiyle ertelendi. Yemen’de Devlet Başkanlığı Sarayı kuşatma altında.

Şii Husiler, Devlet Başkanlığı Sarayı'na giden tüm yolları kapattı. [Foto: Reuters-Arşiv]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, kuveyt ve katar’ın ardından salı günü gitmesi planlanan yemen’de öncelikle türk dışişleri bakanlığı tarafından yemen dışişleri bakanlığı için hazırlanmış olan bilişim altyapı projesinin hizmete giriş törenine katılacaktı. türk şehitliği'ni de ziyaret edecek olan çavuşoğlu’nu, yemen başbakanı halid bahhah ve devlet başkanı abdu rabbu mansur hadi de kabul edecekti.

üç yıldan uzun süredir devam eden çatışmalara bir anlaşmayla ara verilmesi beklenen bir dönemde düzenlenecek olan ziyaret, şii husilerin ateşkesi kabul etmemesi sebebiyle ertelendi.

devlet başkanlığı sarayı çevresinde çatışma

yemen devlet başkanı hadi’nin, çavuşoğlu’nu kabul edeceği devlet başkanlığı sarayı’nı husilerin kuşatmasının ardından, yemen güvenlik güçleri çevrede operasyon başlattı. hadi’nin konutu da yemen güvenlik güçleri tarafından korunuyor. konutun çevresinde de zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

ziyareti organize eden yemen’deki türk diplomatlar görüşmek için dışişleri bakanlığı’na gittiğinde de bakanlığın kapalı olduğunu ve içeride kimsenin olmadığını gördü. yemen’de temas kurulacak hiçbir yetkili bulunmuyor. yabancı konuklar için güvenlik önlemi almak da mümkün değil.

başbakan’ın konvoyuna saldırı

çavuşoğlu’nu kabul edecek diğer bir isim olan başbakan bahhah’ın konvoyuna da pazartesi sabah saatlerinde saldırı düzenlendi. saldırıdan yara almadan kurtulan başbakan, güvenli bir yere ulaştırmaya çalışılıyor.

başkentteki çatışmalar devam ederken husiler, hükümete bağlı tüm yakıt istasyonlarına el koyarak çalışanları uzaklaştırdı. yemen medya bakanı da, yemen televizyonu ve haber ajansı'nın husilerin kontrolünde olduğunu ve verdiği haberlerin yasal olmadığını açıkladı.

şiddetin önüne geçilemiyor

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

şia'nın zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu husi hareketi 1992'de hüseyin bedir husi tarafından kuruldu. hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından yemen ordusu ile husiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;