CHP

CHP İnce'ye 'istifa et' dedi

CHP Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sürerken açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin görevi ile açıklamalarının örtüşmediğini söyledi. Koç, "Deneyimli bir arkadaşımız, herhalde gereğini yapacaktır" dedi. İnce ise, Twitter'dan "Kimsenin beni uyarmasına gerek yok" dedi.

CHP Sözcüsü Haluk Koç Baykal'ın eleştirilerine yanıt verdi. [AA-ARŞİV]

chp grup başkanvekili muharrem ince, parti yönetiminden gelen üstü kapalı istifa çağrısına twitter hesabından yanıt verdi. 

ince, "makam, mevki derdim yok, ülkeme ve partime üzülüyorum. ben deneyimli bir siyasetçiyim, kimsenin beni uyarmasına gerek yok" dedi. istifa edip etmeyeceği merak edilen ince, "zamanı geldiğinde neyi nasıl yapacağımı herkes görecek." iletisini paylaştı.

"gereği kendisi tarafından yapılır"

chp merkez yönetim kurulu toplantısı sürerken açıklama yapan chp genel başkan yardımcısı haluk koç, grup başkanvekilliğinin "genel başkana vekalet" anlamı taşıdığını söyleyerek, daha önce kendisinin de benzer süreçlerden geçtiğini söyledi. koç, grup başkanvekilliği görevi döneminde parti içi yönetim anlayışının değişmesi için, bu görev için, yeniden bu göreve talip olmadığını söyledi. koç, "ben siyasi etik ve ahlak çerçevesi içinde böyle bir kararın gereğini yerine getirmiş bir arkadaşınızım" dedi. 

koç, parti yönetimine cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarının ardından sert eleştiriler yönelten grup başkanvekili muharrem ince'ye üstü kapalı istifa çağrısı yaptı: 

"grup başkanvekiliği, genel başkanın vekaleti demektir. bu tezleri ileri süren sayın arkadaşımız, mutlaka şu anda taşıdığı sıfatın, söylediği sözlerle uyuşur olup olmadığını değerlendirecek kadar siyaset birikimi, deneyimi olan bir arkadaştır. gereği herhalde kendisi tarafından yapılır"

ince twitter hesabından yaptığı açıklamada, "ortada büyük bir hezimet var, hâlâ susmak ve başarılıyız demek yakışmıyor. bu durumu kabul edemeyiz, geçiştiremeyiz. şimdi hezimete kılıf bulma zamanı değil, çare bulma zamanıdır" demişti. ince, perşembe günü meclis'de bir basın toplantısı yapacağını duyurdu. muharrem ince'nin partisinin grup başkanvekilliği görevinden istifa etmesi bekleniyor. 

kurultay çağrıları

koç, muhaliflerin yaptığı kurultay çağrısıyla ilgili değerlendirmelerini de parti tüzüğünü adres göstererek yanıtladı, kimseye baskı yapmayacaklarını söyledi:

"biz engelleyici değiliz, hiçbir şekilde, hiçbir kurultay delegesine 'sakın ha imza vermeyin' şeklinde bir üst yönetici baskısı oluşturmuyoruz. imza sayısı toplandığı zaman, herkesin, kurultayın istenilen gündemle toplanacağını bilmesi gerekir. hiçbir chp yöneticisi, genel başkan da dahil, hiçbir kurultay delegemize imza verin ya da vermeyin diye telkinde bulunmayacaktır. istedikleri imzalar toplandığında kurultayın toplanacağından bir endişeleri olmasın."

ak parti açısından "ortalığın toz duman" olduğunu ileri süren koç, "kimin eli kimin cebinde belli değil bu süreçte, tam da bu ortamda 'hayır akp gündemde olmamalı, gündeme biz chp olarak kendimizi taşımalıyız' diyen istirahattaki chp'li arkadaşlarımızın açıklamaları geldi" dedi. bu kişilerden hesap sorulması gerektiğini savunan koç, açıklama yapan milletvekillerinin seçim döneminde çalışmadıklarını iddia etti: 

"başından beri engel olup daha sonrasında siyasi çalışmalara katılmama konusunda direnç sergileyen arkadaşlarımızın mutlaka dayandıkları bir güç vardır. bu güçlerini toplasınlar, bu güçler bir ortaya çıksın. siyaseten bir şekillensin, tabi ki genel merkez olarak onu değerlendirir, kimsenin yarışma hakkını elinden almayız. bugün hesap soruyoruz diye ortaya çıkanların öncelikle kendilerinden hesap sorulması gereken kişiler olduğu herkesin bilgisi dahilindedir."

'devlet krizinin kapısı açılıyor'

koç, ysk'nın kesin seçim sonuçlarını ilan etmesiyle erdoğan'ın başbakanlık ve genel başkanlık görevlerinin sona ereceğini savundu. erdoğan'ın bu gerekçeyle ak parti'yi kongreye götüremeyeceğini öne süren koç, "27 ağustos günü hukuki bağı partisiyle sonlanmış birisi akp'nin kongresini açmaya ve belirlemeye kalkışıyor. böyle bir garabetle karşı karşıyayız.erdoğan’ın bu sıfatıyla bu kongreyi yönetmesi mevzu bahis bile değildi. erdoğan’ın iştirak ettiği akp yetkili organlarının tesis ettiği tüm işlemler hukuken yok hükmünde olacaktır. kongrenin tüm sonuçları da hukuken yok hükmünde olacaktır" dedi. 

koç, erdoğan'ın bu süreçte başbakan olarak imza atacağı uygulamaların da 'yok hükmünde' olacağını iddia etti. koç, chp'li atilla kart'ın ek bir başvuruyla konuyu yeniden yargıtay cumhuriyet başsavcılığı'na taşıyacağını söyledi.yargıtay cumhuriyet başsavcılığı'nın hukuki değerlendirmeyi en kısa sürede yapması gerektiğini belirten koç, bu yapılmazsa anayasa mahkemesi'ne gidebileceklerini belirtti. 

koç, "bundan sonra akp'nin çok net bir hukuki değerlendirme yapması gerekiyor" dedi, erdoğan'ın daha ilk adımdan itibaren anayasa ihlaline başladığını savundu. koç "bu, devlet krizinin ve rejim krizinin kapısını açmaktır" dedi.  
erdoğan'ın yemin töreni

koç, tayyip erdoğan'ın meclis'te düzenlenecek cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılmayacaklarının da sinyalini verdi: 

"o, yetkili kurullarımızda daha sonra değerlendirilir. anayasal ve hukuk sistemi aşındırılarak, 15-27 ağustos arasında, gerek akp'nin içindeki, gerekse dışındaki sorumlulukları bakımından, kanun hükümlerinin dışına çıkıp böyle bir çerçeve içerisinde, kendini tarif edecek kişinin yemin töreninin bizim için havada kaldığı çok açıktır."

"balkondan düşen gül olmuştur"

cumhurbaşkanı abdullah gül’ün tekrar aktif siyasete döneceğine dair açıklamalarını hatırlatan koç, erdoğan ve gül cephelerinden gelen açıklamaların iktidar partisi içinde ciddi bir tasfiyenin yaşanacağını iddia etti. balkonda bilal erdoğan’ın sendelediğini anımsatan koç, “balkondan düşen abdullah gül olmuştur” dedi.

koç “partime döneceğim, beyanlarına rağmen 28 ağustos tarihli kongre kararından gül’e gelecekte partide yer yok mesajı çıkacaktır. kardeşlik hukuku bitmiştir” öngörüsünde bulundu.

kaynak: al jazeera, radikal

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;