2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi

Cumhurbaşkanlığı takvimi belirlendi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, cumhurbaşkanlığı seçiminin Abdullah Gül’ün görev süresinin dolmasından önce yapılacağını söyledi. 2007'den beri cumhurbaşkanı olan Gül’ün görev süresi 28 Ağustos’ta doluyor.

Konular: Türkiye
Türkiye'de Ağustos'taki seçimde cumhurbaşkanı ilk kez doğrudan halk tarafından seçilecek. [AA-Arşiv]

ysk başkanı güven, seçimin iki tur olarak yapılacağını hatırlatarak “birinci tur ile ikinci tur arasında 15 günlük bir süre var. bu süreyi öngördük ve buna göre seçim takvimini belirledik,” diye açıkladı.

seçimin ağustos ayında yapılacağını belirten güven "tarih kesin olarak belli değil ancak taslağıını yaptık, hazırlıklarını yapıyoruz. kendi içimizde belirlediğimiz tarih var ancak kamuoyuna deklare ettiğimiz bir tarih yok," dedi. 

cumhurbaşkanlığı seçimi için 56 ülkedeki 118 temsilcilikte sandık kurmayı planladıklarını ifade eden güven, “daha önce vatandaşlarımız oy kullanma hakkını doğrusu tam kullanamıyordu. yurtdışındaki seçmenimiz, cumhurbaşkanlığı seçiminde, milletvekili seçiminde, halk oylamasında oy kullanabilecek ancak mahalli idareler seçiminde oy kullanamayacaklar,” dedi.

yurtdışındaki oylar türkiye’de sayılacak

güven, seçmen kütüklerinde kayıtlı vatandaşların yurtdışında 4 gün boyunca oy kullanabileceklerini belirtti.

oyların türkiye’de sayılacağını söyleyen güven, “bunun nasıl olacağıyla ilgili dışişleri bakanlığı’yla güvenli şekilde transfer çalışmalarımız devam ediyor. en önemlisi de güvenlik: tedbirlerini alıyoruz, çalışmalarını yapıyoruz, bugünden başladık,” ifadelerini kullandı.

sonuçları türkiye’deki oylarla birlikte sayılmasını öngördüklerini anlatan güven, bu nedenle yurtdışındaki seçmenlerin daha önce oy kullanacaklarını açıkladı.

yurtdışında önemli sayıda seçmen olduğunu belirten güven şöyle konuştu:

“insanımız oylarını kullanacaklar, türkiye'deki seçimlere etki edecekler. 2 milyon 750 bin 820 temsilcimiz var. bunun 1 milyon 380 bin 903'ü almanya'da. kanada, rusya, avusturalya, cezayir, bahreyn, yeni zelanda gibi 500'ün üzerinde seçmeni olan ülkeler... 500'ün altında seçmeni olan ülkelere sandık kurmadık. o zaman 126 civarında ülkeyi kapsıyor. oy transferinde sıkıntı olacağı için kurmuyoruz. ancak onların da gümrük kapılarında oy kullanmalarında engel yok.”

ysk’nın planlarına göre almanya’da 7, abd’de 6, fransa’da 5 yerde oy kullanılacak. konsoloslukların yetersiz kalması durumunda, sandıklar kiralanan yerlere konulacak. kiralama hazırlıklarının sürdüğünü belirten güven, güvenlik çalışmalarının da yapıldığını bildirdi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;