Kafkasya

Dağlık Karabağ sandık başında

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ihtilaflı bölgedeki başkanlık seçimlerinde 99 bin kayıtlı seçmen oy kullanıyor ve üç aday yarışıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Başbakanın şansı fazla

Rakibi eski asker

Uluslararası alanda tanınmıyor

azerbaycan ve ermenistan’ın egemenlik tartışmalarının ortasındaki dağlık karabağ’da halk başkanlık seçimi için sandık başına gidiyor. dünyadaki hiçbir ülke tarafından tanınmayan dağlık karabağ’da seçimlerin azerbaycan ve ermenistan arasında bölgenin statüsü konusunda yeni tartışmaları tetiklemesinden endişe ediliyor.

145 bin nüfuslu karabağ’da 99 bin kayıtlı seçmen bulunuyor ve seçimlerde üç aday yarışıyor. bunlar, şimdiki başbakan baho sahakyan, savunma bakanı yardımcısı ve emekli general vitali balasanyan ile ermenistan devlet tarım üniversitesi stepanakert şubesinin rektör yardımcısı ve eski milletvekili arkadi soğomonyan. dördüncü aday eski lise öğretmeni ve meclis üyesi valeri haçaturyan ise çekilerek sahakyan’ı destekleyeceğini ilan etti.

uluslararası alanda tanınma, güvenlik ve ekonomik ilerleme seçimlerde öne çıkan konuların başında geliyor. hali hazırdaki başkan baho sahakyan’ın en önemli rakibi savunma bakan yardımcısı vitali balasanyan.

53 yaşındaki balasnian iki kez 'ermeni devrimci federasyonu' partisinden iki kez meclise girmişti. seçim programında gereksiz bütçe harcamalarını kısmak, tarımı canlandırmak, sınır köylere daha çok yardım ulaştırmak, sınırlardaki askeri kayıpları en aza indirmek için savunma stratejisini gözden geçirmek var.

rakibi şimdiki başkan sahakyan bölge ekonomisini güçlendirdi ama altyapı ve sosyal alanı ihmal ettiği eleştirileri mevcut. kendisi de son seçim kampanyasındaki vaatlerinin tamamını yerine getirmediğini kabul ediyor.

üçücü aday arkadi soğomonyan ermenistan devlet tarım üniversitesi stepanakert şubesinin rektör yardımcısı ve eski milletvekili. seçim programında bölgedeki demokrasiyi güçlendirmek, özgür ve adil bir toplum oluşturmak, eğitim ve sağlık alanlarında geliri artırmak yer alıyor.

üç adayın ortak hedefi ise bölgenin bağımsız bir devlet olarak tanınmasını sağlamak için çabaların yoğunlaştırılması.

1991-94 yılları arasında süre gelen karabağ savaşı sırasında aktif rol oynayan balasanyan ise karabağ’ın azerbaycan ve ermenistan’la yapılacak barış görüşmelerinde yer almasını istiyor ancak müzakerelerin temelini oluşturan maddelerin gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

dünya tanımıyor

sovyetler birliği’nin dağılmasının ardından bölgede bulunan etnik ermeniler erivan'ın da desteğiyle bölgenin azeri halkına savaş açmış, olaylarda 30 bin kişi hayatını kaybetmişti.

şu an nüfus dengesi ermeniler lehinde olan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden dağlık karabağ, uluslararası toplum tarafından azeri toprağı olarak görülüyor.

ab dışişleri yüksek temsilcisi catherine ashton, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ''19 temmuz'da dağlık karabağ'da 'başkanlık seçimleri' düzenlenecek. ab'nin bunun anayasal ve yasal çerçevesini tanımadığını tekrarlıyorum'' ifadelerini kullandı.

ashton 'sözde seçimler'in, ihtilafların barışçıl çözümü çerçevesinde dağlık karabağ'ın gelecekteki statüsünün müzakerelerle belirlenmesinde herhangi bir etki doğurmaması gerektiğini vurguladı.

türkiye'den tepki

seçimlere ab'nin yanı sıra türkiye ve azerbaycan da tepki gösterdi. 

türkiye tarafından yapılan açıklamada "bm güvenlik konseyi kararları ve agit ilkelerinin açık ihlâli niteliğindeki bu seçimler, yukarı karabağ'daki hukuka aykırı mevcut durumu tek yanlı olarak meşrulaştırma çabalarının yeni bir örneğidir. türkiye, gayrı meşru saydığı ve uluslararası hukuk bakımından herhangi bir geçerliliği olmayacak bu sözde 'başkanlık' seçimlerinin sonuçlarını tanımayacaktır" denildi

azerbaycan ise yayımladığı bildiride yukarı karabağ'da azerbaycan nüfusunun yokluğunda, ülkenin ilgili kurumlarının izni olmaksızın yapılacak bu 'sözde seçimin' uluslararası hukuk ilkelerine zıt olduğunu ve hiçbir yasal etkisinin olmayacağını kaydetti. bölgede yapılacak meşru bir seçimin ancak yurtlarından kovulan azerbaycanlıların vatanlarına dönmesinden sonra mümkün olacağını ifade etti. 

20 yıldır çözülemiyor

güney kafkasya'da azerbaycan ile ermenistan arasında çözüme kavuşturulmayı bekleyen en önemli sorunlardan biri olan karabağ için görüşmeler yaklaşık 20 yıldır sürüyor. iki ülke de dağlık karabağ üzerinde hak iddia ediyor.

ancak 1994 yılında bu, azerilerin ve ermenilerin sorunu olmaktan çıktı. agit bünyesinde rusya, fransa ve abd'nin katılımı ile oluşturulan minsk grubu'nun soruna el atmasıyla uluslararası bir nitelik kazandı.

ilham aliyev ve serj sarkisyan son bir yılda altı kez bir araya gelirken, minsk grubu'ndan da 'bitiş çizgisi'ne girildiğine dair açıklamalar yapıldı. ancak çözüm planının detayları tartışılmaya başlansa da protokoller hayata geçmedi. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;