Suriye'de iç savaş

El Kaide: IŞİD ile ilgimiz yok

Örgüt, Suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan Irak-Şam İslam Devleti ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını belirtti.

Suriye'de rejime karşı savaşan Nusra Cephesi üyesi bir militan. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

örgüt genel komutanlığının bazı internet sitelerinde yer alan mesajında, “işid el kaide’nin bir kolu değildir ve el kaide işid’in gerçekleştirdiği hiçbir eylemden dolayı sorumluluk kabul etmez” ifadeleri kullanıldı.

el kaide lideri eymen zevahiri, geçtiğimiz hafta yaptığı çağrıda örgüt ile bağlantılı savaşçılardan ve muhaliflerden çatışmalara son vermelerini istedi.

zevahiri, internette yayınlanan ses kaydında, "suriye’de tüm cihad yanlısı gruplar ile esed'i devirmek isteyen her özgür bireyi, cihad ve islam kardeşleri arasındaki savaşa hemen bir son vermeye çağırıyorum” dedi. 

nusra el kaide'ye sadık

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye’de savaşan bir diğer örgüt olan nusra cephesi de, el kaide’nin suriye kolu olarak biliniyor.

işid son dönemde suriye’nin kuzeyi ve irak’ın anbar eyaletindeki saldırılarıyla gündeme geldi.

liderliğini ebubekir bağdadi’nin yaptığı işid,  2006 yılında irak’ta, el kaide’nin bir kolu olarak kuruldu.

suriye’nin kuzeyinde önce rakka kentinde güçlenen daha sonra halep ve idlib’de de saldırılar başlatan işid, diğer muhalif gruplar tarafından ‘suriye devrimine zarar vermekle’ suçlanıyor.
muhalifler ayrıca, işid ile esed rejiminin rejim karşıtı grupları zayıflatmak için birlikte çalıştığını da öne sürüyor.

işid son olarak lübnan’da faaliyet göstereceğini ve hizbullah’ı hedef alacağını duyurmuştu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;